Therapeut: dit is waarom je kind overal een engeltje is, behalve bij jou

boos kind Beeld: Canva Pro
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 5 minuten

Spoiler: nee, dat komt niet omdat jij “geen grenzen stelt”. Je kent het wel: bij je partner is je kind een engeltje en bij jou… nou ja, meer een orkaan in een glitterjurk.

Lees verder onder de advertentie

En terwijl je kind zich bij je ieder ander voorbeeldig gedraagt, krijg jij de driftbuien, het gegil en de “ik haat jou, je bent de stomste moeder ooit!”. Heel. De. Dag. Een moeder op TikTok, Jenna (@ifitwerentfunny), had er wat over te zeggen. Volgens haar komt dit niet omdat vaders nou eenmaal zulke briljante grenzen-stellers zijn. Nope. “Ze zijn gewoon niet de emotionele prullenbak van je kind.” BAM.

Lees verder onder de advertentie

Jij bent het veilige vangnet

Therapeuten zijn het met haar eens. In veel gezinnen ziet een kind één ouder als het emotionele anker – en je raadt het al: dat is meestal de moeder. De ouder bij wie het kind zich veilig voelt, krijgt ook alle emoties over zich heen. Want als je je ergens écht op je gemak voelt, dan laat je alles los. Ook frustratie. Ook over een gebroken koekje. Júíst over dat gebroken koekje.

Lees verder onder de advertentie

“Kinderen laten hun echte emoties zien bij de persoon die ze het meest vertrouwen”, zegt kinderpsychiater Zishan Khan. “En dat is vaak de ouder die het meeste zorgt. Kinderen tonen hun emoties het liefst bij de persoon bij wie ze zich het veiligst voelen. Ze vertrouwen er namelijk op dat deze persoon onvoorwaardelijk van hen zal houden, ongeacht hoe ze zich gedragen.” Oftewel: je kind gilt bij jou, omdat jij zijn veilige haven bent. Een gecompliceerd soort compliment, zullen we maar zeggen.

Waarom is het bij papa dan zo ‘makkelijk’?

Sommige vaders roepen op social media: “Bij mij zijn de kinderen super chill, het ouderschap is een eitje!” En dan volgt meestal een uitleg over hoe goed ze ‘grenzen stellen’. Jenna zegt daarop: “Nee schat, jij bent gewoon niet de ouder die ze letterlijk én emotioneel al hun hele leven bij zich hebben.”

Lees verder onder de advertentie

Of je nu in een hetero-relatie zit of niet – in veel gezinnen is er één ouder die emotioneel het meest aanwezig is. En die krijgt dan dus ook de storm.

Tekst gaat verder onder de TikTok video.

@ifitwerentfunny #parenthood #mom #momsoftiktok #parenting #marriage #kidsoftiktok ♬ original sound – Jenna

Wat kun je doen (zonder te ontploffen)?

Therapeut Crystal Britt geeft tips hoe je hiermee om kunt gaan.

1. Praat met je partner (niet met TikTok)

Even eerlijk: klagen op social media lucht misschien op, maar het verandert niks. Ga in gesprek. Wat zijn jullie doelen? Hoe kunnen jullie meer één team zijn? Als één van jullie totaal niet meedoet in de emotionele zorg, is het tijd voor een eerlijk gesprek. Of misschien zelfs therapie.

2. Zie het als een teken van vertrouwen

Klinkt tegenstrijdig, maar als je kind alleen bij jou ‘losgaat’, betekent het dat jij hun veilige plek bent. Dat is prachtig… maar ook zwaar. Gun jezelf erkenning. Je bent niet zwak. Je bent hun thuis.

3. Gelijkwaardigheid begint met eerlijk delen

De ouder die níét standaard de crisissen opvangt? Die mag z’n mouwen opstropen. Geen vragen als “wat moet ik nu doen?”, maar zelf initiatief tonen. Kinderen moeten zich veilig voelen bij allebei de ouders.

4. Quality time met beide ouders

Het hoeft niet eerlijk verdeeld te zijn qua uren, maar zorg dat je kind echt één-op-één tijd heeft met beide ouders. Zonder telefoon. Gewoon iets doen wat het kind leuk vindt – en dan dus niet ‘even mee naar de bouwmarkt’. Tenzij hij of zij dat dus leuk vindt, natuurlijk.

5. Grenzen = teamwerk

Als jij ‘nee’ zegt tegen snoep en de ander zegt ‘ach vooruit dan maar’, dan weet je kind precies wie er te pushen valt. Zorg dat jullie op één lijn zitten qua regels. Anders is het drama gegarandeerd.

6. Check bij jezelf in

Ben jij emotioneel aan het eind van je Latijn? Logisch. Je hebt álles gegeven. Gun jezelf rustmomenten. Een rondje wandelen. Even alleen in bad (ja, dat mag je écht plannen). Want een uitgeruste mama = een betere mama.

De bottomline?

Als je kind zich alleen bij jou gedraagt als een draakje, dan betekent dat niet dat jij iets fout doet. Het betekent dat jij hún mens bent. Hun veilige haven. En ja, dat is soms rete-zwaar. Maar het is ook de allergrootste eer.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Samen ouders zijn betekent ook: samen zorgen, samen grenzen stellen, en samen rust nemen. Want jij verdient het net zo goed als je kind.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat baby’s al herinneringen maken? Daar leg je dus al de basis voor de band met je kind. Weten wat dit betekent voor jullie als ouders? Dat lees je hier.

Bron: Parents

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken