Heeft jouw kind ADHD én moeite met lezen, spellen of rekenen? Dan is dat mogelijk geen toeval. Uit een groot onderzoek blijkt dat deze combinatie vaak voorkomt – en dat ligt niet aan het onderwijs of de opvoeding, maar aan de genen.
Lees verder onder de advertentie
Psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam onderzochten 20.000 Nederlandse kinderen. Wat bleek? ADHD en leerproblemen zoals dyslexie en dyscalculie hebben vaak dezelfde erfelijke oorzaak. “Onderwijs is van cruciaal belang voor het leren van lezen, spellen, en rekenen. Ondanks goed onderwijs verschillen kinderen in hoe makkelijk ze deze vaardigheden oppikken. Die onderlinge verschillen komen voor driekwart door genetische aanleg,” zegt hoofdonderzoeker Elsje van Bergen.
Lees verder onder de advertentie
Dyslexie, dyscalculie én ADHD
De studie, gepubliceerd in Psychological Science, laat zien dat 37 procent van de kinderen met ADHD óók dyslexie of dyscalculie heeft. En dat zit ’m in de genen. Kinderen met ADHD hebben vaker ook dyslexie (problemen met lezen en spelling) of dyscalculie (moeite met rekenen en wiskunde), simpelweg omdat de erfelijke aanleg overlapt.
Goed om te weten: ADHD aanpakken betekent niet automatisch dat het rekenen ineens beter gaat. En andersom: dyslexiebehandeling lost geen ADHD-symptomen op. “Een remedie voor het één is niet een remedie voor het ander,” zegt medeonderzoeker Kees-Jan Kan. Behandelen moet dus op maat.
Tweelingen onthullen de waarheid
De onderzoekers gebruikten gegevens van het Nederlands Tweelingen Register. Ze bekeken het gedrag en de schoolprestaties van tweelingen tussen de 7 en 10 jaar, plus hun broers, zussen, ouders en leraren. Omdat eeneiige tweelingen exact hetzelfde DNA delen en twee-eiige gemiddeld 50%, konden ze zo achterhalen hoeveel invloed erfelijkheid heeft. En dat blijkt dus behoorlijk veel.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag