Dat kinderen floreren met een liefdevolle moeder aan hun zijde, dat voelt voor veel ouders als een inkoppertje. Maar hé, een beetje wetenschappelijk bewijs kan nooit kwaad. En dat is precies wat onderzoekers van de American Psychological Association nu hebben geleverd.
Lees verder onder de advertentie
Wat blijkt?
Onderzoekers volgden 2.220 eeneiige tweelingen (ja, écht zoveel) in Groot-Brittannië. Waarom tweelingen? Omdat je dan goed kunt kijken naar wat opvoeding doet, los van genetica of omgeving. Tussen de leeftijden van 5 en 10 jaar keken ze hoe warm en liefdevol hun ouders, en vooral hun moeders, zich uitten over hun kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Niet door te vragen “Ben jij een lieve moeder?”, maar door echt te luisteren naar wat moeders thuis over hun kids vertelden. Die gesprekken werden geanalyseerd door experts die letten op ‘warmte en affectie’. Denk: “Mijn kind is zo zorgzaam” versus “Hij drijft me soms tot waanzin” (allemaal herkenbaar, trouwens). Kinderen liefhebben als ze op hun best zijn, is niet zo moeilijk, maar is je liefde onvoorwaardelijk? Ook als ze even wat minder op hun best zijn (lees: strontvervelend)?
Kinderen van warme, liefdevolle moeders scoorden op hun achttiende hoger op drie van de vijf grote persoonlijkheidskenmerken: openheid, consciëntieusheid (lees: verantwoordelijk zijn), en vriendelijkheid. En dat zijn eigenschappen die je leven lang meegaan. Succes op school, in relaties, op het werk – je hebt er allemaal baat bij.
Lees verder onder de advertentie
Wat opviel: er was géén duidelijke link met de persoonlijkheidskenmerken introversie of emotionele stabiliteit. Maar goed, daar kunnen pubers sowieso alle kanten mee op.
Kleine effecten, grote impact
Oké, de effecten waren niet gigantisch, maar ze waren wél stevig onderbouwd. Zelfs na het controleren op zaken als kindermishandeling, mentale gezondheid van de ouders en de thuissituatie op 18-jarige leeftijd. Conclusie: een beetje extra liefde in de opvoeding kan op de lange termijn écht verschil maken.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je hiermee als ouder?
Volgens hoofdauteur Jasmin Wertz (Universiteit van Edinburgh) zit hier een belangrijke boodschap in voor ons allemaal – en voor beleidsmakers. Ouders ondersteunen, betekent gelukkigere ouders. En gelukkige ouders? Die voeden evenwichtigere en succesvollere kinderen op. Win-win, dus.
Ondersteuning kan op allerlei manieren: financiële hulp, mentale zorg voor ouders, of opvoedprogramma’s die de band tussen ouder en kind versterken. “Zo kun je zelfs ongelijkheid tegengaan”, aldus Wertz in Neuroscience News.
Lees verder onder de advertentie
Conclusie
Je hoeft echt geen perfecte moeder te zijn (wie is dat wel?), maar een beetje extra knuffelen, luisteren en je kind laten merken dat je trots op ‘m bent? Dat blijkt goud waard voor de toekomst. En dat geldt natuurlijk ook voor je partner. Dus de volgende keer dat je je kind een dikke knuffel geeft of zegt dat je van hem houdt, of nog maar eens tot tien telt – weet dan: je investeert in z’n toekomst.
Lees verder onder de advertentie
Liefde helpt dus, maar je wilt natuurlijk niet per ongeluk verwende kinderen creëren. Opvoedexpert Aliza Pressman geeft vier tips om te voorkomen dat je ineens met een verwende blaag opgescheept zit.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.