Je hoort het steeds vaker: mensen die zichzelf “hondenmama” noemen en hun viervoeter behandelen alsof het hun eigen kind is. Snappen we best. Honden zijn lief, zacht, gezellig én ze dragen geen luiers die je moet verschonen. Maar betekent dit ook dat we massaal de kinderwens inruilen voor een golden retriever met een Instagramaccount?
Lees verder onder de advertentie
Onderzoekers van de Eötvös Loránd Universiteit in Hongarije hebben het uitgezocht. En spoiler: het zit anders dan je denkt.
Minder kinderen, méér honden
We krijgen wereldwijd minder kinderen, dat is geen nieuws. Maar het aantal honden groeit ondertussen als kool. Wat de gedachte opwekt: worden kinderen vervangen door honden? Is de ‘fur baby’ het nieuwe kind?
Maar professor Enikő Kubinyi, hoofdonderzoeker van de studie, weet hoe het echt zit. Wat blijkt? Het is niet zo simpel als een pup nemen in plaats van een baby. Wat de professor vond, is dat mensen die een hond hebben, het ouderschap zwaarder vinden en moederschap wat minder rooskleurig inzien en daardoor misschien ook minder kinderen krijgen. Ook kan je trouwe viervoeter negatieve invloed hebben op je relatie – zeg maar dag tegen spontane weekendjes weg en hallo tegen geruzie om wie er nu weer de hond moet uitlaten.
Nee, dus. De meeste mensen zien hun hond niet letterlijk als vervanging voor een baby. In feite hebben gezinnen met kinderen zelfs vaker een hond. Dus nee, we ruilen onze kroost niet in voor een labradoodle. Maar… waarom zijn er dan wél steeds meer mensen met honden, en minder met baby’s?
De échte reden
Volgens Kubinyi is het precies andersom: doordat we minder kinderen krijgen dn we steeds minder buren, familie en ‘het dorp’ om ons heen hebben, zoeken we die warmte en zorg ergens anders. Enter: de hond. Of de kat, natuurlijk.
We leven in een maatschappij die soms best eenzaam kan zijn. Iedereen is druk, niemand heeft tijd voor een kop thee of een potje janken op de bank. En laat een hond nou precies dzt geven wat je mist: onvoorwaardelijke aandacht, knuffels op bestelling en altijd blij als je thuiskomt (ook al was je maar vijf minuten weg).
Lees verder onder de advertentie
“De veranderende rol van hondenbezit suggereert dat mensen in westerse samenlevingen een aanzienlijk gebrek aan zorg en sociale steun ervaren – en ze proberen dit te compenseren, althans gedeeltelijk, met honden en waarschijnlijk ook katten”, aldus Kubinyi.
Dus… kinderen of honden?
Meestal dus allebei. Maar laten we eerlijk zijn: als je drie nachten per week wakker ligt van je dreumes en je daarna óók nog door de regen met de hond moet lopen, is het begrijpelijk dat je het allemaal wat veel vindt.
Wist je dat kinderen veel leren van een huisdier? Lees hier welke vaardigheden ze er allemaal van leren.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.