Onderzoek: dit is waarom je skincare routine misschien meer kwaad dan goed doet

skincare crème Beeld: Canva Pro
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

We willen allemaal die frisse, stralende huid — alsof je acht uur geslapen hebt (lol) en je kinderen je cappuccino nooit koud laten worden. Dus we smeren, smeren, smeren maar van alles, omdat we denken dat dat goed is. De skincare potjes nemen inmiddels je halve badkamer over.

Lees verder onder de advertentie

Maar uit onderzoek van Holland & Barrett en het Nationaal Huidfonds blijkt: meer dan de helft van de Nederlanders weet eigenlijk niet wat er in al die skincare potjes zit. En ja, dat is best een probleem.

Vitamine C, retinol, niacinamide… watte?

Volgens het onderzoek vindt 90 procent van ons een gezonde huid belangrijk. Voor bijna de helft betekent dat: een uitgebreide skincare routine — vaak geleend van TikTok of je favoriete (sk)influencer. Maar: 54 procent van ons weet niet wat de ingrediënten van die skincare eigenlijk doen. We smeren dus vrolijk wat op ons gezicht, zonder enig idee of het goed of juist funest is voor onze huid. Yikes.

Lees verder onder de advertentie

SPF: de stap die we massaal vergeten

We willen massaal rimpels voorkomen, maar volgens Holland & Barrett en het Nationaal Huidfonds laten we de meest simpele én effectieve stap links liggen: zonnebrandcrème. En dat terwijl uv-straling verantwoordelijk is voor 80 procent van huidveroudering én huidkanker. Marijne Landman, directeur van het Nationaal Huidfonds, is duidelijk: “De belangrijkste stappen die je nodig hebt om je huid te verzorgen, zijn reiniging (vaak is water al genoeg, waarbij je een paar keer per week een milde zeep kan gebruiken) en dagelijks gebruik van (zonnebrand)crème met uv-A en uv-B filter. Let op dat dit wel minimaal SPF 30 is. Dat is het beste middel tegen huidveroudering en beschermt bovendien ook nog tegen huidkanker later. Huidveroudering kun je tegengaan door zonbescherming, niet roken en een beetje geluk met goede genen. Niet met een meerstaps routine.”

Lees verder onder de advertentie

Jong geleerd… te vroeg gesmeerd?

Tieners met retinol en zuren: het is de realiteit van 2025. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 mensen kinderen kent van 14 jaar of jonger die al cleansers, scrubs en maskers gebruiken. Vaak omdat ze het op TikTok zien of van een influencer horen. Dermatoloog Willemijn Bos: “Die jonge huid heeft dat nog helemaal niet nodig. Sterker nog, het kan juist voor huidproblemen zorgen.” Dat geldt dus niet voor zonnebrandcrème, dat is ook voor tieners altijd een goed idee.

Lees verder onder de advertentie

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Lifestyle vóór lotion

Een mooie huid begint niet bij een serum van 89 euro, maar bij: slaap, groenten, water drinken en ademhalen (niet vergeten, hè). En daar is dus nog werk aan de winkel. 41 procent zegt te veel suiker te eten, 2 op de 3 mensen slaapt minder dan acht uur en slechts 1 op de 4 beweegt genoeg. Dus voordat je naar het nieuwste glow-serum grijpt: probeer eens een wandeling, iets met broccoli en vroeg naar bed. Nog goedkoper ook.

Lees verder onder de advertentie

Hier lees je meer over waarom skincare-trends op TikTok schadelijk zijn voor jonge kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken