Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vaders een cruciale rol hebben als het gaat om borstvoeding tot een succes maken in de eerste weken. Wat kunnen ze precies doen om te helpen tijdens de prille weken als jonge vaders?
Lees verder onder de advertentie
Uit een nieuwe studie van Northwestern University blijkt dat vaders die na de geboorte van hun kind minstens twee weken vaderschapsverlof opnemen, een gigantische impact hebben. Hun partners hebben namelijk 31% meer kans om na acht weken nog steeds borstvoeding te geven. Wauw, dat is nog eens positief nieuws. En dat is niet zomaar toeval.
Lees verder onder de advertentie
Vaderschapsverlof maakt het verschil
Het onderzoek keek naar 240 werkende vaders en hun rol in de borstvoedingsperiode. De resultaten liegen er niet om. Vaders die twee weken of langer verlof nemen, vergroten de kans op succesvolle borstvoeding met 31 procent. In gezinnen die met borstvoeding starten, ligt de kans dat moeders het langer volhouden 25 procent hoger als vaders meer verlof opnemen.
Lees verder onder de advertentie
Volgens onderzoeker Dr. John James Parker is dit logisch. “Vaders kunnen borstvoeding ondersteunen door de baby te verzorgen: luiers verschonen, boeren, troosten en afgekolfde melk geven. Maar ook simpelweg zorgen dat moeders genoeg rust, eten en drinken krijgen, maakt een enorm verschil. En dat lukt veel beter als vaders niet meteen weer aan het werk moeten.”
Dr. Parker, kinderarts en vader van drie, kwam pas echt tot dit inzicht toen hij zelf vader werd. “Toen ik vader werd, realiseerde ik me hoe weinig er werd gesproken over de rol van vaders bij borstvoeding. In mijn medische opleiding werd er nooit over gesproken, laat staan waarom het belangrijk was.”
Lees verder onder de advertentie
Een keerpunt kwam toen zijn eigen kinderarts hem actief tips gaf om zijn vrouw te ondersteunen bij het geven van borstvoeding. “Het gaf me het gevoel dat ik onderdeel was van het team. Nu doe ik hetzelfde voor de vaders met wie ik werk.”
Geboorteverlof vaders
Dus vaders, breid je verlof uit en neem niet alleen het volledig betaalde geboorteverlof op van slechts vijf dagen! Pak er een week (of langer) aanvullend geboorteverlof achteraan. Wat is nou twee weken op een heel werkend leven? Dit is niet alleen goed voor de hechting en de band met de baby, maar ook voor een succesvolle borstvoedingsperiode. Moeders en baby’s zullen jullie dankbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
In sommige voorlichtingsfolders over borstvoeding wordt gezegd dat borstvoeding gratis is. Onzin! Dit is de waarde van een jaar borstvoeding in euro’s.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag