We willen allemaal dat onze kinderen lekker in hun vel zitten, vriendjes maken en niet dat ene kind zijn dat op het speelplein altijd de schommel bezet houdt. Het antwoord? Vis eten!
Lees verder onder de advertentie
Volgens onderzoek is er een manier om de sociale skills van je kind op te krikken. En nee, het is niet nóg een stickerbeloningssysteem of een opvoedboek waar je toch nooit aan toe komt.
Vis maakt lief
Uit een studie van de Universiteit van Bristol blijkt dat kinderen die regelmatig vis eten beter kunnen samenspelen en delen. Kinderen die weinig tot geen vis binnenkrijgen, hebben juist een grotere kans om nét iets minder gezellig te zijn in de omgang. Lees: niet willen delen, anderen minder troosten of altijd de baas willen spelen.
Lees verder onder de advertentie
En dat is niet omdat ze expres kleine tirannetjes zijn, maar omdat voedingsstoffen in vis, zoals omega-3 en vitamine D, helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en dus ook bij sociaal gedrag.
Tja, niet elk kind staat te springen om een moot zalm op z’n bord. Maar geen zorgen, met een paar slimme trucs kun je vis toch in hun menu smokkelen:
Begin vroeg: Hoe eerder je ze laat wennen aan vis, hoe minder kans op ‘ieeew, dit is vies!’-gezeur.
Maak het leuk: Laat je kind meehelpen met koken. Een visstick paneren voelt bijna als knutselen.
Verstop het: In een wrap, door de pasta, als visburger – alles is lekkerder als het een beetje verstopt zit.
Eet het zelf: Kinderen kopiëren jou. Dus als jij enthousiast een stuk zalm wegwerkt, is de kans groter dat zij ook een hapje proberen.
Geen zorgen…
…als jullie thuis geen vis eten. Je kind verandert heus niet ineens in een kleine alleenheerser van de zandbak. Sociale vaardigheden hangen natuurlijk van veel meer dingen af dan alleen voeding. Maar als je toch op zoek was naar een extra reden om die vissticks op tafel te zetten (naast ‘makkelijk en snel klaar’), dan is dit er zeker eentje!
Lees verder onder de advertentie
Als we het toch over voeding hebben: de Keuringsdienst van Waarde deed een verrassende ontdekking over potjes babyvoeding. Je leest het hier.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.