Je peuter kruipt om 2:14 uur weer bij je in bed. Je valt nét weer in slaap als je wekker alweer gaat. En als je je humeur moet invoeren in je slaap-app? Dan geef je jezelf een magere “mwah”. Waarom worden moeders altijd zo moe wakker?
Lees verder onder de advertentie
Herkenbaar? Je bent niet alleen. Uit een wereldwijd slaaponderzoek van Sleep Cycle blijkt dat vrouwen structureel minder goed wakker worden dan mannen. Niet omdat we minder slapen – maar omdat we ánders slapen. En omdat we, laten we eerlijk zijn, ook gewoon vaker degene zijn die ’s nachts opstaan als er iemand “mamaaa!” roept. Want waarom roepen die kinderen eigenlijk nooit om hun vader?
Lees verder onder de advertentie
Slaap is niet eerlijk verdeeld
Volgens het rapport scoren vrouwen gemiddeld 57,2 procent op “wakker-word-humeur”, terwijl mannen op 60,8 procent zitten. Klinkt als een klein verschil, maar als jij een volle dag in werk-, regel- en mama-modus moet draaien met nóg minder energie… dan voel je het wel degelijk.
En hier komt het: vrouwen gaan eerder naar bed, slapen langer én melden zelfs een betere slaapkwaliteit dan mannen. En toch worden we vermoeider wakker. Huh? Hoe kan dat? Slaapprofessor Michael Gradisar legt uit: “Vrouwen worden ’s nachts vaker wakker. Van hormonale schommelingen (hallo cyclus), maar ook omdat wij dus meestal degene zijn die opstaan als de kinderen huilen, spoken of gewoon even willen knuffelen.”
Van zwangerschap tot de overgang: vrouwen slapen een leven lang met onderbrekingen. Tijdens het derde trimester van je zwangerschap? Je ligt met geen mogelijkheid meer lekker. Is de baby geboren? Dan begint het pas écht. En later, tijdens de overgang, verandert je lichaamstemperatuur zó vaak dat je dekbed het niet meer bij kan houden.
Lees verder onder de advertentie
Veel vrouwen grijpen naar een glas wijn in de avond om beter te slapen. Begrijpelijk, maar niet effectief: alcohol verstoort je slaapkwaliteit juist meer dan je denkt. Die wijn kan je dus beter laten staan. Sorry.
Het échte probleem? Het systeem
We slapen niet alleen minder. We slapen met méér aan ons hoofd. Vrouwen dragen vaak nog steeds de mentale last van het gezin. Ze zijn vaker de standaard nachtverzorgers, de kalmerende knuffelaars, de piekeraars die in bed lijstjes maken in hun hoofd.
Dus nee, vrouwen worden niet chagrijnig wakker. We worden wakker in een systeem dat moeders structureel overbelast. En dat is het echte probleem. Zo gek is het dus niet, als je je al uitgeblust voelt wanneer je wekker net is afgegaan.
Uit ander onderzoek bleek dat moeders met slaaptekort maar liefst zeven jaar ‘ouder’ zijn dan in werkelijkheid. Yikes! Je leest er hier meer over.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Sanne (37) is getrouwd met Jeroen en samen hebben ze twee kinderen: Noa (6) en Mees (4). Ieder jaar op Koningsdag trekt haar gezin er feestelijk op uit – maar Sanne blijft bewust alleen thuis.
Van tijgermoeder tot vrije vogel, opvoedstijlen zijn tegenwoordig net dieren in een dierentuin. Maar de nieuwste ster aan het firmament? De koala-ouder. En geloof ons: als je houdt van knuffelen, nabijheid en je kind emotioneel aanvoelen, dan herken je jezelf hier sowieso in.
Een babyshower: je hangt ballonnen op, koopt een cadeau waarvan je hoopt dat het in de smaak valt en lacht net iets te hard om spelletjes met wc-rollen. Wat je niet verwacht, is dat één babyshower-cadeau de hele sfeer in één klap kan verpesten.