Onderzoek: zwanger en diabetes geeft verhoogd risico op ADHD of autisme

zwanger zwangerschapsdiabetes Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 2 minuten

Een grote studie linkt zwangerschapsdiabetes aan een verhoogde kans op ADHD, autisme of andere ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Klinkt eng? Dat snappen we. Maar: adem in, adem uit — paniek is nergens voor nodig. Wat dan wél helpt? Goed voor jezelf (en je bloedsuiker) zorgen.

Lees verder onder de advertentie

Wat zegt de studie precies?

Onderzoekers bekeken gegevens van ruim 56 miljoen zwangerschappen wereldwijd. Wat bleek? Baby’s van moeders met diabetes (zwangerschapsdiabetes, type 1 of 2) hadden gemiddeld 28 procent meer kans op een ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD of autisme. De grootste link was met ADHD en een verstandelijke beperking, iets minder met autisme.

Lees verder onder de advertentie

Belangrijk detail: dit betekent niet dat diabetes de oorzaak is — alleen dat er een verband is. Kortom: het is een extra reden om je gezondheid tijdens de zwangerschap serieus te nemen, niet om meteen het ergste te denken.

Wat kun je wél doen?

Volgens experts is een gezonde leefstijl voor én tijdens de zwangerschap de sleutel:

  • Gezond eten (denk: mediterraan dieet met veel groenten, gezonde vetten en eiwitten)
  • Elke dag 30 minuten bewegen, bijvoorbeeld wandelen of zwemmen
  • Medicatie goed instellen (als je al diabetes hebt)
  • Vroeg beginnen met controles én foliumzuur slikken vóórdat je zwanger raakt

Zwangerschapsdiabetes ontstaat soms vanzelf, door hormonen of genetische aanleg. Maar zelfs dan geldt: hoe beter je je bloedsuiker onder controle houdt, hoe gezonder je zwangerschap (en baby).

Wat zijn mogelijke risico’s bij slecht gecontroleerde diabetes?

  • Aangeboren afwijkingen
  • Groeiproblemen of een (te) grote baby
  • Vroeggeboorte
  • Moeilijke bevalling
  • Te lage bloedsuiker bij je baby na de geboorte
  • Opname op de neonatologie

Maar deze risico’s nemen flink af als je goed behandeld wordt. En daar is een zorgteam voor. Je staat er niet alleen voor.

Conclusie

Je hoeft je niet gek te laten maken. De meeste baby’s van moeders met diabetes worden gewoon kerngezond geboren. Maar zie het als een vriendelijke reminder om wat liever voor jezelf te zijn, en samen met je verloskundige of gynaecoloog scherp te blijven op je gezondheid. Zwanger zijn is al een fulltime job. Zorg goed voor jezelf, mama – je doet het voor twee.

Lees verder onder de advertentie

Gezondheid tijdens je zwangerschap, het is een wild ride voor sommige vrouwen. Het LUMC onderzoekt of prednisolon vrouwen die meerdere keren een miskraam kregen, kan helpen de zwangerschap te voldragen. Je leest er hier meer over.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken