Onderzoek: veel basisschoolkinderen vinden dat online gemeen doen er gewoon bij hoort

online pesten
Shirley Visser
Shirley Visser
Leestijd: 3 minuten

Asociaal gedrag online is voor velen niet onbekend. 77% van de moeders heeft last van momshaming en laatst bleek al uit onderzoek dat digitale mediagebruikers niet voor elkaar opkomen als ze zien dat iemand publiekelijk gepest wordt. Vraag het aan basisschoolkinderen en je hoort zinnen als ‘het hoort er gewoon bij’ en ‘online moet je tegen een stootje kunnen’.

Lees verder onder de advertentie

Dit blijkt uit een poll die gehouden is onder 180.000 leerlingen van MediaMasters, een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media.

MediaMasters

Als klas word je in MediaMasters meegenomen in een spannend interactief filmverhaal, waarin door vragen, opdrachten en stellingen actuele mediawijze onderwerpen aan bod komen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 4 t/m 11 november, speelt maar liefst de helft van de kinderen in groep 7 en 8 dit spel. Dit gaat om ongeveer 8000 klassen. De klas die tijdens de game de meeste punten scoort, mag zichzelf een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen

Lees verder onder de advertentie

‘Gemeen doen online hoort erbij’

Op de stelling ‘Dat mensen online gemeen tegen elkaar doen hoort er gewoon bij’ gaven ruim 7000 kinderen het antwoord: ‘Ja, dat is nu eenmaal zo’. Zo’n 28 procent zegt: ‘Nee, echt niet’ en de grote meerderheid zegt te willen dat het niet zo was (in totaal 44.500 kinderen).

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Asociaal gedrag online: ‘Het is een probleem en we laten het gewoon gebeuren’

‘Het zijn vaak vreemden die reacties geven’

In groep 7/8 van basisschool de Horizon in Harmelen maakte de stelling veel reacties los. ‘De meningen in de groep waren verdeeld’, vertelt Chantal van Schaik, leerkracht op de school. ‘De meeste kinderen vonden dat als je in ‘real life’ niet mag pesten, dit ook online niet mag. Al moest je online ook wel tegen een stootje kunnen.’ Het viel de leerkracht op dat de kinderen in haar klas vooral in oplossingen aan het denken waren. ‘Ze gaven aan het tegen de juf of hun ouders te gaan zeggen, te reageren dat iemand dit niet moest doen of desnoods iemand blokkeren. Ook gaven de kinderen aan dat het vaak vreemden zijn die comments geven. Daar moet je dan niet te veel over nadenken, want die mensen kennen jou toch niet.’

Lees verder onder de advertentie

Belang mediawijsheid

Sociaal gedrag online is een belangrijk thema waar al op jonge leeftijd aandacht voor moet zijn, zegt Mary Berkhout-Nio, programmadirecteur van Netwerk Mediawijsheid. ‘Mediawijze vaardigheden zijn essentieel voor deze kinderen om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dankzij het aanleren van basiskennis mediawijsheid via MediaMasters weten kinderen zich bijvoorbeeld beter te verweren tegen online negativiteit. Ze herkennen sneller kwetsend online gedrag en krijgen het vertrouwen dat hun acties een positief verschil kunnen maken.’ Bron: Week van de mediawijsheid Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken