Omstreden wet tegen online kindermisbruik: Europa wil meelezen in jouw WhatsApp-berichten

19.06.2024 14:24
online kindermisbruik Bron: Pexels

Europa wil online kindermisbruik aanpakken en heeft een opvallend plan: meekijken met elke foto en video die je via sociale media verstuurt. Dat betekent dat alles wat je wilt delen eerst wordt gecontroleerd door slimme software. Dit plan valt niet bij iedereen in de smaak.

In Europa wordt al jaren flink onderhandeld over een wet die online kindermisbruik en digitaal kinderlokken moet tegengaan. Deze wet is omstreden en zorgt voor verdeelde meningen, dus er wordt gezocht naar een compromis.

De Europese Commissie is van mening dat in de strijd tegen online kindermisbruik alles geoorloofd is. Daarom stellen ze voor om alles wat we via internet versturen te scannen. Denk aan een foto via WhatsApp of een filmpje via een ander social media kanaal. Zo kunnen mensen die kindermisbruik verspreiden sneller worden opgespoord. Dit wetsvoorstel ligt al sinds 2022 op tafel, maar stuit op veel weerstand.

Online kindermisbruik aanpakken met een omstreden wet

Het Europees Parlement en de Raad van de EU, die ook beslissen over dit soort wetsvoorstellen, vinden de maatregel te ver gaan. Ook Nederland ziet het wetsvoorstel niet zitten. België daarentegen, is wél voorstander en wil als tijdelijk voorzitter van de Raad van de EU nog voor eind juni een doorbraak forceren.

Daarom wordt op dit moment gestemd over een compromis binnen de Raad van de EU. Dit compromis houdt in dat software al controleert op kindermisbruik voordat je een foto of video verstuurt. Een pluspunt hiervan is dat de versleuteling behouden blijft, waardoor alleen jij en de ontvanger de foto kunnen zien. De foto wordt dus niet gecontroleerd nadat je ‘m verstuurt, maar daarvoor. En juist dat vinden veel landen ook te ver gaan: Europa leest dan alsnog mee op jouw telefoon.

Als de landen akkoord gaan met het compromis, is dat wel een nieuw startpunt in de onderhandelingen over de wet tegen online kindermisbruik.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.