Europa wil online kindermisbruik aanpakken en heeft een opvallend plan: meekijken met elke foto en video die je via sociale media verstuurt. Dat betekent dat alles wat je wilt delen eerst wordt gecontroleerd door slimme software. Dit plan valt niet bij iedereen in de smaak.
Lees verder onder de advertentie
In Europa wordt al jaren flink onderhandeld over een wet die online kindermisbruik en digitaal kinderlokken moet tegengaan. Deze wet is omstreden en zorgt voor verdeelde meningen, dus er wordt gezocht naar een compromis.
Lees verder onder de advertentie
De Europese Commissie is van mening dat in de strijd tegen online kindermisbruik alles geoorloofd is. Daarom stellen ze voor om alles wat we via internet versturen te scannen. Denk aan een foto via WhatsApp of een filmpje via een ander social media kanaal. Zo kunnen mensen die kindermisbruik verspreiden sneller worden opgespoord. Dit wetsvoorstel ligt al sinds 2022 op tafel, maar stuit op veel weerstand.
Online kindermisbruik aanpakken met een omstreden wet
Het Europees Parlement en de Raad van de EU, die ook beslissen over dit soort wetsvoorstellen, vinden de maatregel te ver gaan. Ook Nederland ziet het wetsvoorstel niet zitten. België daarentegen, is wél voorstander en wil als tijdelijk voorzitter van de Raad van de EU nog voor eind juni een doorbraak forceren.
Lees verder onder de advertentie
Daarom wordt op dit moment gestemd over een compromis binnen de Raad van de EU. Dit compromis houdt in dat software al controleert op kindermisbruik voordat je een foto of video verstuurt. Een pluspunt hiervan is dat de versleuteling behouden blijft, waardoor alleen jij en de ontvanger de foto kunnen zien. De foto wordt dus niet gecontroleerd nadat je ‘m verstuurt, maar daarvoor. En juist dat vinden veel landen ook te ver gaan: Europa leest dan alsnog mee op jouw telefoon.
Als de landen akkoord gaan met het compromis, is dat wel een nieuw startpunt in de onderhandelingen over de wet tegen online kindermisbruik.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]