Europa wil online kindermisbruik aanpakken en heeft een opvallend plan: meekijken met elke foto en video die je via sociale media verstuurt. Dat betekent dat alles wat je wilt delen eerst wordt gecontroleerd door slimme software. Dit plan valt niet bij iedereen in de smaak.
Lees verder onder de advertentie
In Europa wordt al jaren flink onderhandeld over een wet die online kindermisbruik en digitaal kinderlokken moet tegengaan. Deze wet is omstreden en zorgt voor verdeelde meningen, dus er wordt gezocht naar een compromis.
Lees verder onder de advertentie
De Europese Commissie is van mening dat in de strijd tegen online kindermisbruik alles geoorloofd is. Daarom stellen ze voor om alles wat we via internet versturen te scannen. Denk aan een foto via WhatsApp of een filmpje via een ander social media kanaal. Zo kunnen mensen die kindermisbruik verspreiden sneller worden opgespoord. Dit wetsvoorstel ligt al sinds 2022 op tafel, maar stuit op veel weerstand.
Online kindermisbruik aanpakken met een omstreden wet
Het Europees Parlement en de Raad van de EU, die ook beslissen over dit soort wetsvoorstellen, vinden de maatregel te ver gaan. Ook Nederland ziet het wetsvoorstel niet zitten. België daarentegen, is wél voorstander en wil als tijdelijk voorzitter van de Raad van de EU nog voor eind juni een doorbraak forceren.
Lees verder onder de advertentie
Daarom wordt op dit moment gestemd over een compromis binnen de Raad van de EU. Dit compromis houdt in dat software al controleert op kindermisbruik voordat je een foto of video verstuurt. Een pluspunt hiervan is dat de versleuteling behouden blijft, waardoor alleen jij en de ontvanger de foto kunnen zien. De foto wordt dus niet gecontroleerd nadat je ‘m verstuurt, maar daarvoor. En juist dat vinden veel landen ook te ver gaan: Europa leest dan alsnog mee op jouw telefoon.
Als de landen akkoord gaan met het compromis, is dat wel een nieuw startpunt in de onderhandelingen over de wet tegen online kindermisbruik.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Veel ouders vragen zich af: hoe hecht zullen mijn kinderen zijn als er een groot leeftijdsverschil tussen hen zit? Wordt de oudste een soort tweede ouder, of juist een afwezige puber? Goed nieuws: onderzoek laat zien dat een groot leeftijdsverschil vaak juist een extra bijzondere band creëert.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.