Een grafsteen met de naam van je kind op Snapchat: zo heftig is online pesten

31.05.2024 08:51
dochter bij vader op schoot, kijkt op telefoon, online pesten Bron: Pexels

Kinderen hebben twee levens: een offline en een online. Die online wereld is haast onbereikbaar voor ouders en leerkrachten en daar gebeurt dan ook veel. Leuke dingen, maar ook heftige dingen zoals online pesten. Zo erg, dat jongeren in extreme gevallen zelfs overgaan tot zelfmoord.

Dat is dan ook de reden dat de Saxion Hogeschool onderzoek deed naar deze digitale, onbegrensde wereld van kinderen. Daaruit blijkt dat online pesten al voorkomt vanaf groep zes van de basisschool. Dat is de leeftijd waarop veel kinderen voor het eerst een smartphone krijgen.

Online pesten via sociale media

Het online pesten vindt vaak plaats op sociale media zoals Snapchat door middel van nare berichten onder een foto, of privéfoto’s die doorgestuurd worden naar anderen. Ook in groepsapps komt het pesten voor, kinderen worden bijvoorbeeld buitengesloten in zo’n app. Zelfs beelden van grafstenen met namen van kinderen komen voorbij in sociale media apps, zo leven we op NOS.

Het verschil met offline pesten en online pesten is ook onderzocht. Cyberpesten blijkt heftigere gevolgen te hebben dan offline pesten. Dit komt ten eerste doordat online pesten 24/7 doorgaat. Ten tweede zijn de pestkoppen vaak anoniem: zo’n account is zo aangemaakt. Dit zijn de zogenoemde ’trol’ of ‘cyberpester’.

Lees ook: Pesten bij kinderen voorkomen, herkennen en aanpakken

Pesters online gaan ook vaak net een stapje verder, omdat je niet meteen de reactie ziet van de persoon die gepest wordt. Jezelf verbergen achter een beeldscherm maakt het dan een stuk makkelijker om nog net even wat onaardiger te zijn, iets wat je in de online wereld van volwassenen ook ziet.

Ouders en leerkrachten weten van niets

Nog een verschil met offline pesten is dat cyberpesten vaak niet wordt opgemerkt in de klas. Leerkrachten hebben er geen grip op, want zitten zelf niet op de sociale media apps die de leerlingen gebruiken en begrijpen deze ook niet. Ze hebben geen idee van de online wereld waarin de kinderen uit de klas zich begeven. Ouders merken het ook niet op, dus het online pesten blijft doorgaan. Kinderen zelf weten misschien wel dat er gepest wordt, maar zien de gevolgen er nog niet van in. Daarom zullen ze uit zichzelf niet veel erover zeggen.

De gevolgen van cyberpesten

De gevolgen van online gepest worden zijn niet niks. Vooral omdat er totaal geen toezicht is van leerkrachten, ouders of andere volwassenen, kan een gepest kind zich al snel heel ellendig en eenzaam gaan voelen. De gevolgen zijn niet te overzien en variëren van schooluitval, slaapproblemen en (jarenlange) angsten tot depressies, middelenmisbruik en zelfs (denken aan) zelfmoord.

Wat kun je doen om online pesten tegen te gaan?

Kinderen hebben jou eigenlijk al vanaf het moment dat ze online gaan nodig om ‘op het juiste online pad’ te blijven. Blijf dan ook in gesprek gaan met je kind en vraag af en toe eens wat het online meegemaakt heeft. Zo weet je kind dat het bij jou terecht kan als er iets vervelends gebeurt online. Dit zijn andere dingen die je kan doen om online pesten tegen te gaan:

  • Overleg met je kind welke apps het gebruikt en zorg dat je zelf weet hoe ze werken. Je mag daar best toezicht op houden.
  • Kijk mee in de klassenapp om te zien wat er besproken wordt en of er eventueel gepest wordt. Voelt misschien als het schenden van de privacy van je kind, maar het kan wel een hoop leed voorkomen. Natuurlijk kun je best met je kind praten hierover.
  • Wees alert op offline pesten, vaak worden dezelfde kinderen ook online gepest.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.