Steeds meer kinderen zijn bijziend, wat betekent dat ze van een afstand niet meer scherp zien. Een groot probleem, vinden oogartsen. De (niet zo verrassende) oorzaak? Beeldschermen.
Lees verder onder de advertentie
Dat melden deskundigen in het AD.
Steeds vaker bijziend
Het aantal kinderen met myopie, ook wel bijziendheid genoemd, neemt in razend tempo toe. De cijfers zijn schokkend: van alle 13-jarigen is nu al een kwart bijziend. En die groep wordt dus alleen maar groter. Als je bijziend bent, is de oogbol te lang. Het brandpunt van lichtstralen die in het oog schijnen, valt niet op het netvlies, maar ervoor. En dat is wat voor het onscherpe beeld zorgt. Het Oogfonds maakt zich zorgen, want bij een derde zorgt bijziendheid uiteindelijk voor slechtziendheid of blindheid.
Lees ook: Dit moet je weten als je kind een bril nodig heeft
Lees verder onder de advertentie
Beeldschermen
Grote boosdoener in dit verhaal? Je voelt ‘m al aankomen: beeldschermen. Bijziendheid kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook ontstaan door lange tijd op iets van dichtbij te focussen. En laat dat nu nét vaak een tablet, telefoon of televisie zijn. Volgens deskundigen kunnen kinderen tot twee jaar beter helemaal wegblijven van beeldschermen. Voor peuters is het advies: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Volgens Caroline Klaver, onderzoeker aan het Erasmus MC, kan buitenlicht bijziendheid wat afremmen. Genoeg buitenspelen, dus. Ook helpt het om na twintig minuten focussen even twintig seconden weg te kijken.
De overgrote meerderheid van de kinderen, maar liefst 84%, mag elke dag op een scherm, blijkt uit de grote Kek Mama KPN Digitaal Opvoeden Enquête. 70% van de moeders laat haar baby dagelijks één à twee uur een filmpje kijken. 12% doet dat zelfs drie tot vier uur.
Bron: AD, Oogfonds
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.