Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Voor ingrijpende handelingen tijdens de bevalling moet een zorgverlener altijd toestemming vragen. Marit van der Pijl (Amsterdam UMC) ontdekte dat dit niet steevast gebeurt. En dat een weigering ook niet altijd wordt gerespecteerd.
Aan de hand van een vragenlijst aan ruim 11.000 vrouwen onderzocht Van der Pijl hoe vaak – en bij welke handelingen – niet werd gevraagd om toestemming voor een ingreep bij de bevalling. Zelfs wanneer de vrouw aangaf niet te willen, werd een flink deel van hen toch ingeknipt. Van de 2308 vrouwen die een knip kregen, zeiden 962 dat er niet om hun toestemming was gevraagd. Dat is 41,7 procent. Weer 43 andere vrouwen wilden helemaal niet ingeknipt worden, maar dat gebeurde toch. Zo blijkt uit het onderzoek van Van der Pijl.
Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten schrijft Amsterdam UMC op hun site: “Vrouwen hebben soms het gevoel minder controle en minder keuze te hebben. Dit kan leiden tot een negatieve bevallingservaring”.
Lees ook: Zo ga je het gesprek aan met je arts/verloskundige
Sommige vrouwen volgen blind het advies van hun verloskundige of arts. Ze vertrouwen volledig op de expertise van de zorgverlener, aangezien die vaker bevallingen meemaakt dan zijzelf. Anderen onderzoeken liever alle mogelijkheden en willen uitgebreid in gesprek over verschillende opties, zoals een keizersnede of het inknippen tijdens de bevalling. Voor dit soort ingrijpende handelingen moeten zorgverleners mondeling of schriftelijk toestemming vragen.
Uiteraard mag je tegen zo’n behandeling altijd nee zeggen. Alleen wordt die weigering wordt niet altijd gerespecteerd, zo blijkt. “De ene vrouw wil graag meebeslissen, de ander heeft daar minder behoefte aan. Maar toestemming vragen zou wettelijk en ethisch gezien wel moeten gebeuren”, zegt Van der Pijl.
Omdat medische toestemming vaak mondeling gebeurt, is niet altijd te achterhalen of de patiënt de vraag heeft gehoord. Laat staan heeft ingestemd. Niet alle vrouwen die ongewild een ingreep ondergingen, vonden dat achteraf erg, maar de meeste wel. Zoals Tessa, die haar verhaal vertelt aan de Volkskrant: “Van het inknippen heb ik niets gemerkt, waarschijnlijk hebben ze dat tijdens een wee gedaan. Ik kwam er pas achter toen ze me gingen hechten. Ik zag een bebloede handschoen met draad eraan naar boven komen en schrok me wezenloos. Destijds had ik geen idee, maar inmiddels weet ik dat ze voor al deze handelingen toestemming moeten vragen en informatie moeten geven. Dat staat gewoon in de wet.”
Oproep: Ben jij tijdens je bevalling ook ingeknipt zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven? En wil je graag jouw ervaring delen? Mail dan naar redactie@kekmama.nl.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Bron: De Volkskrant