Wist je dat de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid tot nu toe onbekend was? Experts hadden wel hun vermoedens, maar echt bewijs was er nooit. Tot nu: de boosdoener is bekend!
Lees verder onder de advertentie
Hormoon is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid
Het gaat om het hormoon GDF15. Dit hormoon wordt door de foetus aangemaakt en komt via het bloed bij de zwangere terecht. Dat een hormoon de boosdoener is, zal je waarschijnlijk niet verrassen. ‘Komt door de hormonen’, is misschien ook wel tegen jou gezegd toen je last had van zwangerschapsmisselijkheid. Dat vermoeden was er namelijk al jaren. Sterker nog: experts dachten al dat GDF15 er iets mee te maken had. Toch was er nog veel onduidelijk.
Lees verder onder de advertentie
Betere behandeling
Dat die duidelijkheid er nu wel is, kan nog weleens voor wat gamechangers gaan zorgen. De onderzoekers hopen namelijk dat het met deze doorbraak makkelijker wordt om een behandeling of medicijn te vinden voor zwangerschapsmisselijkheid. Het kan misschien in de toekomst zelfs wel helemaal voorkomen worden. Bijvoorbeeld door vrouwen al extra GDF15 te geven vóór de zwangerschap. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die voor hun zwangerschap weinig GDF15 in hun lichaam hadden, gevoeliger reageerden op de toename van dit hormoon. Een zwangerschap zonder misselijkheid: dat klinkt toch als muziek in de oren?
Lees verder onder de advertentie
Zwangerschapsmisselijkheid komt heel veel voor
Feit is dat heel veel vrouwen tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met misselijkheid en overgeven: maar liefst 80%. De extreme vorm daarvan, hyperemesis gravidarum, komt gelukkig een stuk minder voor: bij 2% van de zwangeren. Vrouwen met HG geven vaak zoveel over dat ze uitdrogen en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier wat je kunt doen als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?