Wist je dat de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid tot nu toe onbekend was? Experts hadden wel hun vermoedens, maar echt bewijs was er nooit. Tot nu: de boosdoener is bekend!
Lees verder onder de advertentie
Hormoon is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid
Het gaat om het hormoon GDF15. Dit hormoon wordt door de foetus aangemaakt en komt via het bloed bij de zwangere terecht. Dat een hormoon de boosdoener is, zal je waarschijnlijk niet verrassen. ‘Komt door de hormonen’, is misschien ook wel tegen jou gezegd toen je last had van zwangerschapsmisselijkheid. Dat vermoeden was er namelijk al jaren. Sterker nog: experts dachten al dat GDF15 er iets mee te maken had. Toch was er nog veel onduidelijk.
Lees verder onder de advertentie
Betere behandeling
Dat die duidelijkheid er nu wel is, kan nog weleens voor wat gamechangers gaan zorgen. De onderzoekers hopen namelijk dat het met deze doorbraak makkelijker wordt om een behandeling of medicijn te vinden voor zwangerschapsmisselijkheid. Het kan misschien in de toekomst zelfs wel helemaal voorkomen worden. Bijvoorbeeld door vrouwen al extra GDF15 te geven vóór de zwangerschap. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die voor hun zwangerschap weinig GDF15 in hun lichaam hadden, gevoeliger reageerden op de toename van dit hormoon. Een zwangerschap zonder misselijkheid: dat klinkt toch als muziek in de oren?
Lees verder onder de advertentie
Zwangerschapsmisselijkheid komt heel veel voor
Feit is dat heel veel vrouwen tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met misselijkheid en overgeven: maar liefst 80%. De extreme vorm daarvan, hyperemesis gravidarum, komt gelukkig een stuk minder voor: bij 2% van de zwangeren. Vrouwen met HG geven vaak zoveel over dat ze uitdrogen en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier wat je kunt doen als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.