Sta jij op een ellenlange wachtlijst voor de opvang terwijl je verlof bijna voorbij is? You’re not alone. De kinderopvang kraakt namelijk aan alle kanten: te weinig plekken, te weinig personeel en te veel gestreste ouders. Maar volgens kenners is er een simpele, doeltreffende oplossing die zowel ouders als opvanglocaties ademruimte geeft.
Lees verder onder de advertentie
Economen Thomas van Huizen en Janneke Plantenga stellen voor om ouders tijdens het eerste levensjaar van hun baby langer betaald verlof te geven, schrijft NOS. “Met langer betaald verlof gaat de vraag naar kinderopvang gigantisch omlaag, want baby’s worden niet opgevangen en je speelt personeel vrij voor de oudere kinderen”, zeggen ze.
Lees verder onder de advertentie
Minder baby’s
Er zit een slimme gedachte achter. Babygroepen in de opvang zijn ontzettend arbeidsintensief. Eén medewerker op drie baby’s, dat is de norm. En laat het personeelstekort in de kinderopvang nu net daar het hardst aankomen. Als ouders hun baby wat langer thuis kunnen houden, betekent het minder personeel nodig voor baby’s, méér handen vrij voor de dreumesen en peuters.
Voor iedereen een fijne oplossing. Ouders krijgen meer tijd met hun kind, zonder direct in de financiële stress te schieten. De kinderopvang raakt minder overbelast. En bonus: uit andere landen blijkt dat baby’s het helemaal niet erg vinden om die eerste maanden vooral bij papa of mama te hangen. Integendeel, het zou gezonder zijn voor de kinderen.
Lees verder onder de advertentie
En nu?
Op dit moment krijgen ouders in Nederland negen weken deels betaald ouderschapsverlof. Van Huizen en Plantenga hopen dat dat flink wordt uitgebreid. Een investering? Ja. Maar eentje die volgens hen dubbel en dwars wordt terugverdiend in rust, ontwikkeling en betere opvang. Duimen maar!
Een psycholoog beweerde onlangs dat kinderopvang schadelijk is voor kinderen – dit zeggen andere experts.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.