Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Lange wachtlijsten bij de kinderopvang zorgen ervoor dat steeds meer ouders uitwijken. Zo wordt er eerder gekozen voor oppas aan huis.
Wachtlijsten die oplopen tot anderhalf jaar zijn geen uitzondering, schrijft L1. Zij spraken met Fatwa Çarkit, een moeder die met de handen in het haar zat vanwege de wachtlijsten bij de BSO. “De eerste BSO die we probeerde gaf aan dat er een wachtlijst van anderhalf tot twee jaar is. Vervolgens hebben we allerlei andere locaties afgebeld, maar we kregen overal te horen dat er geen plek is.”
Uiteindelijk heeft Fatwa gekozen voor oppas aan huis. De oppas haalt haar kind uit school en speelt met haar totdat Fatwa en haar partner uit het werk komen. Fatwa vindt dat een handige oplossing, maar zou haar kind liever op de BSO zien: “Mijn dochter is enig kind en op een BSO zou ze leren hoe ze met andere kinderen moet omgaan.”
Karin Costongs, mede-oprichter van MIKA Oppasservice, vertelt: “Wij krijgen van ouders steeds vaker te horen dat ze een overbruggingsperiode nodig hebben totdat er plek is bij een kinderopvang of de buitenschoolse opvang.”
De NOS schreef in oktober al dat steeds meer Nederlandse gezinnen kiezen voor een au pair. Bijvoorbeeld uit de Filipijnen, Zuid-Afrika of Brazilië. In ruil voor een verblijfplaats bij een gezin en zakgeld zorgen au pairs voor de kinderen. Au pairs komen ook vaak om de taal en cultuur van het land te leren kennen. Ook deze toename valt te wijten aan de lange wachtlijsten bij de kinderopvang. Bureaus zien de vraag toenemen. Zo is het aantal au pairs dit jaar bij de meeste bureaus tussen de 10 en 30 procent gestegen.
Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >