Voel jij je schuldig over het zoveelste oppas-verzoek bij opa en oma? Dat hoeft niet (meer). Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet alleen jij als ouder en je kinderen er veel baat bij hebben, maar ook de grootouders zelf. Oppassen op de kleinkinderen heeft namelijk veel voordelen.
Lees verder onder de advertentie
Minder geïsoleerd
Onderzoek van de Universiteit van Michigan laat zien hoe belangrijk kleinkinderen zijn in het leven van grootouders. Volgens het onderzoek voelt 72 procent van de grootouders met minstens een kleinkind zich bijna nooit geïsoleerd.
Lees verder onder de advertentie
Contact met kleinkinderen als remedie tegen depressie
De kleinkinderen kunnen zelfs bijdragen aan genezen van mentale ziektes zoals depressies of eenzaamheid. Therapeut Joshua Smith licht toe op Parenting: “In mijn werk als therapeut zie ik ouderen worstelen met depressie. Ik moedig hen aan om sociaal verbonden te blijven om eenzaamheid en isolatie tegen te gaan, vooral tijdens de feestdagen. Meestal betekent dit dat ze meer tijd doorbrengen met hun kleinkinderen en soms zelfs achterkleinkinderen.”
Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat eten of koken met kleinkinderen belangrijk is om contact te maken. Wetenschapper Kate Bauer, die meewerkte aan het onderzoek legt uit: “Eten en vooral koken met kinderen is een kans om belangrijke sociale connecties te maken, zoals het doorgeven van kennis en recepten.”
Lees verder onder de advertentie
Het mes snijdt dan aan twee kanten: kinderen vinden het leuk om met opa en oma te bakken en koken. En grootouders kunnen op die manier familierecepten doorgeven en kinderen leren hoe je bijvoorbeeld omgaat met gevaarlijke dingen zoals scherpe messen of vuur.
Fouten herstellen uit hun eigen opvoeding
Naast quality time merkt therapeut Joshua Smith ook op dat grootouders hun tijd en betrokkenheid bij hun kleinkinderen zien als een manier om fouten te herstellen die ze met hun kinderen hebben gemaakt tijdens het opgroeien. Voor grootouders is het vaak de manier om de ‘verloren tijd’ in te halen.
Je ouders hadden, zoals iedere ouders, ook hun uitdagingen tijdens de tropenjaren. Nu ze opa en oma zijn is er meer tijd om fouten en verminderde aanwezigheid in te halen en goed te maken. Er is minder drukte, haast, stress van werk en meer tijd en ruimte om te spelen en in het moment te zijn. En zo is elkaar regelmatig zien en oppasdagen een win-winsituatie voor zowel grootouders als kleinkinderen.
Lees verder onder de advertentie
Goed nieuws dus voor alle partijen, want zo hoef jij je niet schuldig te voelen als je net wilde appen: “Hé mam, kunnen ze volgend weekend weer komen logeren?”
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling? Het klinkt als een slechte mop, maar volgens cabaretier Lisa Loeb laat deze vraag perfect zien hoe de maatschappij naar vrouwen en pijn kijkt. In haar column op NPO Radio 1 spreekt ze zich hierover uit.