Het kinderopvangsysteem moet op de schop, en wel zo snel mogelijk. Dat is de oproep van tientallen organisaties aan het kabinet, dat onlangs besloot om de plannen voor gratis kinderopvang uit te stellen naar 2027. Kinderopvang moet ‘gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’ zijn.
Lees verder onder de advertentie
Belangenorganisatie WOMEN Inc. overhandigt het manifest dinsdag 9 mei namens tientallen organisaties, waaronder Jeugdzorg Nederland, FNV en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, aan de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze nemen daarbij hun kinderen op de arm mee, om te laten zien dat ook zij worstelen met het combineren van werk en zorg. Het plan om kinderopvang voor iedereen gratis te maken, werd onlangs uitgesteld van 2025 naar 2027.
Kinderopvang op de schop
De organisaties roepen het kabinet op om ervoor te zorgen dat kinderopvang ‘gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’ is. Het kinderopvangsysteem moet volgens hen voldoen aan de volgende voorwaarden:
Lees verder onder de advertentie
Voor alle kinderen: ongeacht het inkomen en werk van hun ouders;
Zonder gedoe: dus schaf de kinderopvangtoeslag af;
Goed: zorg dat de huidige kwaliteit van kinderopvang gegarandeerd blijft;
Gratis: zorg dat de kinderopvang voor alle gezinnen financieel toegankelijk is, net als het onderwijs. Voorkom dat organisaties de prijzen kunnen verhogen boven het uurtarief dat straks door de overheid aan organisaties wordt uitbetaald, door een prijsplafond in te stellen;
Een aantrekkelijke sector om in te werken: investeer in werken in de kinderopvang, ook om voldoende plekken en een goede kwaliteit van de opvang te waarborgen.
Goede kinderopvang is volgens de organisaties onmisbaar, omdat het de ontwikkeling van kinderen stimuleert, zorgt voor een sterke basis en gelijke kansen creëert. Ook zou het de oplossing zijn voor arbeidstekorten in andere sectoren, want: één pedagogisch medewerker in de kinderopvang zorgt ervoor dat elf ouders kunnen werken. Tot slot draagt kinderopvang bij aan een grotere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.