Oud-docent waarschuwt in viral video: onze samenleving splitst in tweeën door schermtijd

Illustratie bij: Oud-docent waarschuwt in viral video: onze samenleving splitst in tweeën door schermtijd Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Ooit waren er gewoon kinderen. Nu heb je twee soorten: iPad-kinderen en geen-iPad-kinderen. En dat gaat problemen opleveren. Althans, als je oud-docent Mike Bonitatibus mag geloven.

Lees verder onder de advertentie

In een TikTokvideo die viraal gaat, vertelt Mike dat we straks in een gesplitste samenleving leven: eentje met kids die zijn opgevoed door TikTok en YouTube, en eentje met kinderen die beperkt schermtijd krijgen. 

Lees verder onder de advertentie

Volgens Mike is het verschil in de klas nu al pijnlijk zichtbaar en zal dit alleen maar versterken. Kinderen die praktisch door hun tablet zijn opgevoed, kampen vaker met emotionele problemen. “Ze hebben moeite met het reguleren van hun emoties”, aldus Mike. “Alsof ze geen idee hebben wat ze voelen of waarom. Alles moet nu meteen en hoe zij het willen, anders volgt een meltdown.”

Impulscontrole?

En laten we eerlijk zijn, herken je het niet een béétje bij je eigen kind, als de tablet of televisie uit moet en je een Oscarwaardig drama voorgeschoteld krijgt? Onderzoek ondersteunt Mike’s zorgen trouwens. Te veel schermtijd bij pubers wordt in verband gebracht met slechter slapen, een kortere aandachtsspanne, moeite met geheugen én minder controle over impulsen en beloningen. Oei.

Lees verder onder de advertentie

Nog eentje dan: een studie wees uit dat kinderen die een scherm krijgen om te kalmeren (je weet wel, in de supermarkt, bij het consultatiebureau, of tijdens het koken), later meer last kunnen krijgen van anger issues. Het werkt op korte termijn, maar op de lange termijn kan het juist averechts werken.

Dus: wat kun je dan wél doen?

Volgens Mike is de oplossing simpel maar niet makkelijk: meer focus op emotionele intelligentie. Zowel thuis als op school. En ja, dat geldt ook voor volwassenen. Emotionele intelligentie is namelijk weten waar je gevoel vandaan komt en jezelf een beetje kunnen bijsturen – voordat je uit je slof schiet omdat de vaatwasser alweer verkeerd is ingeruimd (kuch).

Lees verder onder de advertentie

Hij pleit voor grenzen, ook als dat betekent dat je kind boos wordt als je de tablet weghaalt. “Die strijd hoort erbij”, zegt hij. “Als je dat ontwijkt, wordt het later alleen maar moeilijker.” En nee, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Zoek hulp als je het nodig hebt – therapie, opvoedcoaching, wat dan ook. Het draait om het grotere plaatje: kinderen leren omgaan met emoties, empathie ontwikkelen, en niet in paniek raken als TikTok even niet laadt.

Want als we nu samen – ouders, leraren, buurvrouwen en juffen op het schoolplein – onze schouders eronder zetten, kunnen we een generatie opvoeden die weet hoe je echt contact maakt. En nee, dan bedoelen we niet via AirDrop.

Hieronder vind je de volledige video van Mike. De reacties op deze video, vaak ook van mede (oud)docenten, zijn ook interessant en lopen flink uiteen.

Watch on TikTok

Hoe sta jij erin? Ben jij team een tablet per kind, of komt er bij jou helemaal geen tablet in huis? Praat mee op Facebook of Instagram.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken