Ooit waren er gewoon kinderen. Nu heb je twee soorten: iPad-kinderen en geen-iPad-kinderen. En dat gaat problemen opleveren. Althans, als je oud-docent Mike Bonitatibus mag geloven.
Lees verder onder de advertentie
In een TikTokvideo die viraal gaat, vertelt Mike dat we straks in een gesplitste samenleving leven: eentje met kids die zijn opgevoed door TikTok en YouTube, en eentje met kinderen die beperkt schermtijd krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Mike is het verschil in de klas nu al pijnlijk zichtbaar en zal dit alleen maar versterken. Kinderen die praktisch door hun tablet zijn opgevoed, kampen vaker met emotionele problemen. “Ze hebben moeite met het reguleren van hun emoties”, aldus Mike. “Alsof ze geen idee hebben wat ze voelen of waarom. Alles moet nu meteen en hoe zij het willen, anders volgt een meltdown.”
En laten we eerlijk zijn, herken je het niet een béétje bij je eigen kind, als de tablet of televisie uit moet en je een Oscarwaardig drama voorgeschoteld krijgt? Onderzoek ondersteunt Mike’s zorgen trouwens. Te veel schermtijd bij pubers wordt in verband gebracht met slechter slapen, een kortere aandachtsspanne, moeite met geheugen én minder controle over impulsen en beloningen. Oei.
Lees verder onder de advertentie
Nog eentje dan: een studie wees uit dat kinderen die een scherm krijgen om te kalmeren (je weet wel, in de supermarkt, bij het consultatiebureau, of tijdens het koken), later meer last kunnen krijgen van anger issues. Het werkt op korte termijn, maar op de lange termijn kan het juist averechts werken.
Dus: wat kun je dan wél doen?
Volgens Mike is de oplossing simpel maar niet makkelijk: meer focus op emotionele intelligentie. Zowel thuis als op school. En ja, dat geldt ook voor volwassenen. Emotionele intelligentie is namelijk weten waar je gevoel vandaan komt en jezelf een beetje kunnen bijsturen – voordat je uit je slof schiet omdat de vaatwasser alweer verkeerd is ingeruimd (kuch).
Lees verder onder de advertentie
Hij pleit voor grenzen, ook als dat betekent dat je kind boos wordt als je de tablet weghaalt. “Die strijd hoort erbij”, zegt hij. “Als je dat ontwijkt, wordt het later alleen maar moeilijker.” En nee, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Zoek hulp als je het nodig hebt – therapie, opvoedcoaching, wat dan ook. Het draait om het grotere plaatje: kinderen leren omgaan met emoties, empathie ontwikkelen, en niet in paniek raken als TikTok even niet laadt.
Schrijf je in voor de Kek nieuwsbrief
Meer Kek Mama in je inbox, speciale (win)acties, kortingen en exclusieve interviews. Die wil je niet missen!
Want als we nu samen – ouders, leraren, buurvrouwen en juffen op het schoolplein – onze schouders eronder zetten, kunnen we een generatie opvoeden die weet hoe je echt contact maakt. En nee, dan bedoelen we niet via AirDrop.
Hieronder vind je de volledige video van Mike. De reacties op deze video, vaak ook van mede (oud)docenten, zijn ook interessant en lopen flink uiteen.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).