Ouders van baby Cas uit Handen aan de couveuse moeten afscheid nemen van hun zoon

03.10.2024 10:58
Handen aan de couveuse baby Cas Beeld: Getty Image

Angela en Damian, de ouders van de te vroeg geboren baby Cas uit Handen aan de couveuse, leven in een nachtmerrie. Na een paar dagen van onzekerheid krijgen ze het verdrietige bericht dat de behandeling wordt gestaakt.

Kleine baby Cas werd met 25 weken geboren in een ambulance langs de snelweg. Hij woog bij zijn geboorte slechts 800 gram. Het gaat niet goed met hem en de neonatoloog heeft iets vreselijks geconstateerd: Cas heeft aan beide kanten van zijn hersenen een infarct gehad. De dokter is helder in zijn uitleg: “Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de hersenfunctie. Zo ernstig dat het misschien niet met het leven verenigbaar is.”

Allesbepalende MRI-uitslag

Om meer duidelijkheid te krijgen, staat er een MRI-scan op de planning. Angela en Damian beseffen maar al te goed hoe belangrijk deze uitslag is. “Morgen horen we de uitslag en dan moeten we beslissen,” zegt Angela. Ze hebben al eindeloos gepraat over wat ze willen en wat ze in elke situatie gaan doen. Damian voelt zich machteloos: “Dat is het ergste aan dit wachten. Je kunt helemaal niets doen.”

De volgende ochtend zijn Angela en Damian opnieuw bij hun zoontje. Iedere seconde met Cas voelt kostbaar. “Het is zo spannend straks. Ik durf echt niet te zeggen hoe het zal uitpakken”, zegt Angela met haar kleine mannetje op haar borst. De emoties lopen hoog op. “Je kunt je in het begin niet voorstellen hoeveel je kind voor je betekent”, voegt ze toe, terwijl ze de kwetsbaarheid van hun situatie probeert te bevatten.

Medisch-etisch beraad

Ondertussen komt een groot team van artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en psychologen samen voor een medisch-ethisch beraad. “We bespreken Cas’ situatie grondig met het hele team”, vertelt de neonatoloog. “We wegen alle opties tegen elkaar af en proberen in te schatten wat zijn toekomst zou zijn.”

Lees ook: Levensvatbaarheid van een baby: moet de 24-weken grens naar beneden?

Groot verdriet

Het besluit dat volgt, is hartverscheurend. “De prognose voor Cas is te somber. De hersenschade is te groot. We zullen de IC-behandeling gaan staken.” Het kleine beetje hoop dat Angela en Damian hadden, wordt in één klap weggenomen. Ondanks het grote verdriet weten ze dat dit de beste keuze is voor hun zoon. Het medische team zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Cas zijn laatste dag zo comfortabel mogelijk is, zodat zijn ouders in rust afscheid kunnen nemen.

Kijk Handen aan de Couveuse hier terug om het hele verhaal van Cas en zijn ouders te volgen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.