Werkdag gehad? Dan is de kans groot dat je ‘s avonds liever op de bank ploft dan een Duplo-toren gaat bouwen met je kind. En dat voelt niet bepaald prettig. Sterker nog: je mom guilt goes through the roof. Je bent niet de enige. Veel ouders hebben na werk geen energie meer voor hun kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van Uit Met Kinderen blijkt dat ruim een derde van de ouders na werk geen energie meer heeft om echt met de kinderen bezig te zijn. En ja, dat knaagt.
Schuldgevoel
Vooral moeders trekken aan het kortste eind: 40 procent geeft toe dat ze na een werkdag amper puf hebben om nog iets gezelligs met de kinderen te doen. Bij vaders ligt dat net iets lager, maar nog steeds ervaart bijna eenderde van hen hetzelfde probleem. En dan? Dan komt dat schuldgevoel als een boemerang terug. Ruim eenderde van de ouders baalt ervan dat werk zoveel tijd opslokt en ze daardoor te weinig quality time met hun kinderen hebben.
Stoppen met werken?
Wat als geld geen issue was? Dan zegt bijna de helft van de ouders dat ze hun baan zonder blikken of blozen zouden opzeggen om fulltime bij de kids te zijn. Bijna 40 procent denkt dat ze een betere ouder zouden zijn als ze minder hoefden te werken.
Kwali over kwanti
Maar laten we eerlijk zijn: een dag heeft nu eenmaal maar 24 uur. En volgens René Dekker, mede-oprichter van Uit Met Kinderen én vader van twee zoons, gaat het niet om hoeveel tijd je samen doorbrengt, maar om hoe je die tijd invult. “Een wandeling, een spelletje of een spontaan uitje, het hoeft niet altijd iets groots te zijn. Zolang ouders écht aanwezig zijn en werk even loslaten, telt dat voor kinderen. Een uitstapje in het weekend kan daarbij helpen: het doorbreekt de dagelijkse hectiek en geeft ruimte om samen herinneringen te maken.”
Lees verder onder de advertentie
Kleine aanpassingen
Dus nee, je hoeft niet meteen een sabbatical te nemen. Maar een uitje in het weekend, een extra knuffel voor het slapengaan of gewoon samen boodschappen doen? Dat kan al een wereld van verschil maken voor je kids. René Dekker: “Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken zijn met name voor ouders de laatste jaren echt een uitkomst gebleken. Maar het zit ook in kleine aanpassingen. Betrek kinderen bij dagelijkse dingen zoals koken, of maak van de autorit een moment om echt te praten. Zo creëer je waardevolle tijd samen, zonder extra druk op je agenda.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag