Je kindje achterlaten bij de kinderopvang blijft altijd een beetje spannend. Daarom is het wettelijk verplicht dat kinderopvangorganisaties een oudercommissie hebben. Maar wat blijkt? Dat recht wordt niet altijd serieus genomen.
Lees verder onder de advertentie
Kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanginstellingen of gastouderbureaus hebben oudercommissies. Het doel van de oudercommissie is om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de kinderopvangorganisatie over de kwaliteit van de zorg. Denk aan het het pedagogisch beleid of de voeding. Toch loopt dat contact tussen de kinderopvangorganisaties en de oudercommissies nog vaak te stroef.
Lees verder onder de advertentie
Schriftelijke uitleg
Uit een onderzoek van Ipsos I&O, uitgevoerd voor het ministerie van Sociale Zaken, blijkt namelijk dat kinderopvangorganisaties adviezen van oudercommissies vaak wel overnemen, maar wanneer dat niet gebeurt, de verplichte schriftelijke uitleg vaak achterwege blijft. Oeps! Ouders moeten volgens de Wet Kinderopvang namelijk precies weten waarom een advies niet wordt overgenomen. En dat gebeurt dus lang niet altijd.
Het resultaat? Ouders uit de commissie krijgen het gevoel dat hun mening niet telt. En dat terwijl juist samenwerking tussen ouders en kinderopvang een wereld van verschil maakt. Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang, legt aan de NOS uit: “Ouderbetrokkenheid is een van de versterkende factoren in de kwaliteit van de opvang. Het gaat om pedagogisch partnerschap.” In andere woorden: hoe beter de communicatie, hoe beter de opvang voor je kindje.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Contact tussen ouder en kinderopvang
Gelukkig wordt er aan de bel getrokken. Zowel het ministerie van Sociale Zaken als de Brancheorganisatie Kinderopvang willen dat oudercommissies sterker in hun schoenen staan. Staatssecretaris Jurgen Nobel ziet ruimte voor verbetering en schrijft dat hij gaat bekijken wat hij nog meer kan doen aan voorlichting. “Oudercommissies kunnen een belangrijke bron van informatie zijn voor de toezichthouder. Het contact tussen beide kan echter beter, zo blijkt uit het onderzoek van de Inspectie”, aldus Nobel. Daarnaast vraagt Nobel sectorpartijen om hun leden nog eens goed op het belang van ouderrecht te wijzen.
Lees verder onder de advertentie
Dus, heb jij een kindje op de kinderopvang? Dan is het goed om te weten dat je in 2025 niet alleen tot wel duizend euro extra kinderopvangtoeslag kunt krijgen, maar dat je als ouder ook écht iets te zeggen hebt. Voel je niet bezwaard om vragen te stellen of in de oudercommissie te stappen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.