De balans vinden tussen werk, tijd doorbrengen met het gezin, me-time, het huishouden en vriendschappen onderhouden blijft voor veel ouders een struggle. Ze besteden meer tijd aan werk en carrière dan in 2015, terwijl zij dat liever anders zien. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en onderzoeksbureau Choice onder meer dan duizend ouders.
Lees verder onder de advertentie
Meer aan het werk
Van alle ondervraagden besteedt 52 procent meer tijd aan hun werk en carrière ten opzichte van zeven jaar geleden (39 procent), terwijl 85 procent van de mensen dat liever minder zouden doen om meer tijd over te houden voor het gezin en zichzelf. In 2015 was dat nog 50 procent. Ouders zijn meer werkweken gaan maken van minimaal 29 uur omdat het een noodzakelijk bron van inkomsten is geworden door de inflatie, terwijl de voorkeur ligt bij een werkweek tussen de 17 en 28 uur om zo tijd over te houden voor dingen die zij echt belangrijk vinden. Het zorgt voor onzekerheid want ouders geven zichzelf nu een minder hoog cijfer dan in 2015. Ze vinden dat ze toegeeflijker zijn geworden, willen eigenlijk meer consequent zijn en geven aan vaker speelgoed te kopen waar ze eigenlijk niet achterstaan.
“Ouders hebben structureel een gevoel van te weinig tijd, voor hun kind(eren) en zichzelf. Dat beeld zien wij ook terug. Ouders die worstelen met een burn-out, puzzelen over de verdeling van zorg en tijd voor jezelf. Ook zien we een grotere interesse in onderwerpen als zelfzorg, zelfontplooiing en balans”, aldus Ouders van Nu hoofdredacteur Hilde Tholen. Ook het onderhouden van vriendschappen blijft een gevecht voor ouders nu er meer tijd naar werk gaat. Alle tijd die er overblijft, gaat dan liever naar het gezin. “Dat schuurt, want ouders zien ook dat vrije tijd met gelijkgestemden positief bijdraagt aan een gevoel van ontspanning, betere mentale- en fysieke gezondheid en minder onzekerheid.”
Lees verder onder de advertentie
Deeltijd werken
Dit alles zorgt ervoor dat moeders ervoor kiezen om parttime te werken zodra de kinderen ouder worden, mits dat financieel haalbaar is. Meer geld weegt dan niet op tegen de tijd die ze overhouden voor zaken die ze belangrijker vinden.
Bron: Ouders van Nu, NOS.
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag