Vannacht, op de nacht van zaterdag 30 maart naar zondag 31 maart 2024. gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we de klok een uurtje vooruit zetten, van 02.00 uur naar 03.00 uur.
Lees verder onder de advertentie
Het resultaat? ’s Ochtends blijft het iets langer donker, maar ’s avonds genieten we langer van het zonlicht. Een mooie traditie die jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Maar waarom doen we dit eigenlijk? De zomertijd werd in Nederland officieel geïntroduceerd in 1977, met als doel om het daglicht beter af te stemmen op de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daarnaast dachten we zo te kunnen besparen op verlichting. Het klinkt als een slimme zet, toch?
Lees verder onder de advertentie
Maar niet ieder land doet mee met dit ritueel. Ongeveer zeventig landen, waaronder de meeste Europese landen, verzetten halfjaarlijks de klok. Toch zijn er uitzonderingen, zoals Armenië, Rusland en Turkije. En ja, dat kan soms voor wat verwarrende tijdsverschillen zorgen.
Ezelsbruggetje
En dan die eeuwige vraag: gaat de klok nou vooruit of achteruit? Hier een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar springt de klok vooruit, terwijl in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, de klok achteruit gaat.
Voor kinderen kan de overgang naar de zomertijd lastig zijn. Het verzetten van de klok kan hun interne klok en slaapritme een beetje in de war schoppen, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen en ’s ochtends uit bed te komen.
Als kinderslaapcoach deelt Daisy Oppelaar van Dais and Nights waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Op haar Instagram kanaal deelt Daisy vier handige tips om de zomertijd overgang van dit weekend in goede banen te leiden.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het beste nieuws? Je kroost wordt zondag als het goed is een uur later wakker..
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]