Vannacht, op de nacht van zaterdag 30 maart naar zondag 31 maart 2024. gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we de klok een uurtje vooruit zetten, van 02.00 uur naar 03.00 uur.
Lees verder onder de advertentie
Het resultaat? ’s Ochtends blijft het iets langer donker, maar ’s avonds genieten we langer van het zonlicht. Een mooie traditie die jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Maar waarom doen we dit eigenlijk? De zomertijd werd in Nederland officieel geïntroduceerd in 1977, met als doel om het daglicht beter af te stemmen op de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daarnaast dachten we zo te kunnen besparen op verlichting. Het klinkt als een slimme zet, toch?
Lees verder onder de advertentie
Maar niet ieder land doet mee met dit ritueel. Ongeveer zeventig landen, waaronder de meeste Europese landen, verzetten halfjaarlijks de klok. Toch zijn er uitzonderingen, zoals Armenië, Rusland en Turkije. En ja, dat kan soms voor wat verwarrende tijdsverschillen zorgen.
Ezelsbruggetje
En dan die eeuwige vraag: gaat de klok nou vooruit of achteruit? Hier een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar springt de klok vooruit, terwijl in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, de klok achteruit gaat.
Voor kinderen kan de overgang naar de zomertijd lastig zijn. Het verzetten van de klok kan hun interne klok en slaapritme een beetje in de war schoppen, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen en ’s ochtends uit bed te komen.
Als kinderslaapcoach deelt Daisy Oppelaar van Dais and Nights waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Op haar Instagram kanaal deelt Daisy vier handige tips om de zomertijd overgang van dit weekend in goede banen te leiden.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het beste nieuws? Je kroost wordt zondag als het goed is een uur later wakker..
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Marloes.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.