Vaders zorgen sinds de pandemie meer voor hun kinderen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Tijdens de lockdowns moesten gezinnen thuisblijven, wat voor veel vaders een kans was om hun rol in de zorg op te pakken.
Lees verder onder de advertentie
Uit een studie onder vijfhonderd ouders blijkt dat 22 procent van de vaders in de eerste lockdown meer voor hun kinderen zorgde. Hoewel de huishoudelijke taken weer terugvielen naar het oude niveau, bleef een deel van de vaders de extra zorgtaken volhouden.
Hoogleraar sociaal beleid Mara Yerkes legt uit dat de pandemie de veranderende rol van vaders heeft versterkt. Deze verandering, samen met betaald geboorteverlof en ouderschapsverlof, kan leiden tot een gelijkere verdeling van zorgtaken. Dit is een belangrijke stap, aangezien in de praktijk slechts één op de vijf stellen de zorg gelijk weet te verdelen, ondanks dat vier op de vijf stellen dat willen.
Meer ruimte en betaald verlof voor vaders zijn cruciaal, zegt Yerkes. Dit geeft vaders de kans om een sterke band met hun kinderen op te bouwen en meer betrokken te zijn. Het onderzoek laat zien dat vaders die deze kans krijgen, dit als zeer waardevol ervaren. Kortom, vaders (als jullie meelezen), jullie zorg is goud waard!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag