Pandemie zette meer vaders aan het zorgen, blijkt uit onderzoek

04.07.2024 08:00

Vaders zorgen sinds de pandemie meer voor hun kinderen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Tijdens de lockdowns moesten gezinnen thuisblijven, wat voor veel vaders een kans was om hun rol in de zorg op te pakken.

Uit een studie onder vijfhonderd ouders blijkt dat 22 procent van de vaders in de eerste lockdown meer voor hun kinderen zorgde. Hoewel de huishoudelijke taken weer terugvielen naar het oude niveau, bleef een deel van de vaders de extra zorgtaken volhouden.

Lees ook – Samyra: ‘Thuisblijfvaders zijn geen softies, maar mannen van formaat’

Veranderende rol

Hoogleraar sociaal beleid Mara Yerkes legt uit dat de pandemie de veranderende rol van vaders heeft versterkt. Deze verandering, samen met betaald geboorteverlof en ouderschapsverlof, kan leiden tot een gelijkere verdeling van zorgtaken. Dit is een belangrijke stap, aangezien in de praktijk slechts één op de vijf stellen de zorg gelijk weet te verdelen, ondanks dat vier op de vijf stellen dat willen.

Lees ook – Motherhood Penalty: moeders verdienen dus echt minder dan vaders

Sterke band

Meer ruimte en betaald verlof voor vaders zijn cruciaal, zegt Yerkes. Dit geeft vaders de kans om een sterke band met hun kinderen op te bouwen en meer betrokken te zijn. Het onderzoek laat zien dat vaders die deze kans krijgen, dit als zeer waardevol ervaren. Kortom, vaders (als jullie meelezen), jullie zorg is goud waard!

Lees ook – Vaders voelen zich vaak buitengesloten bij zwangerschap

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.