Een zwangerschap is voor elke moeder anders. De één heeft amper last van kwaaltjes, een ander kan zich negen maanden lang beroerd voelen. Als het je dan toch even te veel wordt, wat kan je dan het beste innemen: paracetamol of ibuprofen?
Lees verder onder de advertentie
Tuurlijk, het beste is om zo weinig mogelijk medicijnen te gebruiken tijdens je zwangerschap. Want niet alle medicijnen zijn verstandig om in te nemen als jij een kind in je buik hebt. Maar het kan zijn dat de pijn op een gegeven moment niet meer te houden is. Dan wil je het even verlichten door middel van een medicijn. Overleg dit allereerst altijd met je huisarts: alleen als er een arts met je situatie meekijkt, kun je beginnen met iets slikken tegen de pijn in je zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Paracetamol
De voorkeur voor een pijnstiller tijdens je zwangerschap is meestal paracetamol. Je mag dit gebruiken om pijn te verlichten en bijvoorbeeld koorts te verminderen. Ook zijn er weinig bijwerkingen als je het slikt. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd om te onderzoeken of paracetamol schadelijk is tijdens een zwangerschap. En hoewel er meer onderzoek nodig is om dit definitief vast te kunnen stellen, zijn er tot nu toe geen duidelijke aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat er nadelige effecten zitten aan het nemen van paracetamol. Maar deskundigen vinden het wel belangrijk om dit nog verder uit te zoeken, omdat er experts zijn die wel hun vraagtekens hierbij hebben gezet. Zij vinden het van belang dat er meer onderzoek naar de veiligheid ervan komt, zeker als je het vaker dan eens gebruikt als je zwanger bent.
Sowieso wordt het dus aangeraden om zo weinig mogelijk paracetamol tijdens je zwangerschap te slikken. Neem het dan ook alleen in als het echt nodig is, bijvoorbeeld als je hoge koorts hebt. Maar gebruik het kort en in de dosering die het laagst is. En slik maximaal zes tabletten van niet meer dan 500 mg op één dag, zeker niet meer. Als je last hebt van aanhoudende pijn en je wilt graag paracetamol innemen, kun je ook altijd de huisarts om raad vragen.
Ibuprofen wordt vaak gebruikt wanneer paracetamol niet genoeg helpt om de pijn te verminderen. Het zorgt ervoor dat de pijn verzacht en dat ontstekingen minder worden. Tijdens een zwangerschap kun je dit medicijn het beste vermijden. Onderzoeken tonen namelijk aan dat het gebruik ervan in je zwangerschap schadelijk kan zijn, met name in je derde trimester. Ze kunnen namelijk weeën afremmen en er is tijdens de bevalling een grotere kans op veel bloedverlies. Ook kan de nierfunctie gestoord worden. Dus zeker tijdens je derde trimester wordt het zwaar afgeraden om ibuprofen in te nemen.
De conclusie is dus: gebruik zo min mogelijk medicijnen tijdens je zwangerschap. En als je toch de pijn wil verlichten, is de beste keus paracetamol – maar uiteraard altijd in overleg met een arts.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.