Let op als je zwanger bent: zorgwekkende stijging van het gevaarlijke parvovirus

parvovirus Bron: Pexels
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Na de mazelenuitbraak van een paar maanden geleden maakt nu het parvovirus een zorgelijke opmars. Artsen in Leiden luiden de noodklok en waarschuwen vooral zwangere vrouwen en zorgverleners om alert te zijn. Het parvovirus, dat normaal bij kinderen een milde ziekte veroorzaakt, kan tijdens de zwangerschap namelijk ernstige gevolgen hebben, zoals bloedarmoede bij de baby of zelfs stilgeboorte.

Lees verder onder de advertentie

Omdat er geen meldplicht van het parvovirus is, zijn exacte cijfers moeilijk te achterhalen. Toch is de toename van behandelingen bij het Leids Universitair Medisch Centrum opvallend: dit jaar al dertien zwangere vrouwen. Normaal gesproken worden slechts een tot twee en in een uiterst geval vier tot vijf zwangere vrouwen per jaar behandeld voor het parvovirus. Een opvallende en zorgwekkende stijging dus. Ook onderzoeksinstituut Nivel, dat de cijfers van ziekten in Nederland bijhoudt, ziet een ongekende stijging van het virus.

Lees verder onder de advertentie

Parvovirus kan leiden tot een miskraam of stilgeboorte

Bij kinderen veroorzaakt het parvovirus alleen de vijfde ziekte, een onschuldige kinderziekte met rode vlekjes. Kinderen voelen zich dan vaak niet eens ziek. Voor ongeboren baby’s kan het parvovirus levensbedreigend zijn. Vooral in de eerste twintig weken van de zwangerschap is besmetting met het virus in sommige gevallen gevaarlijk. Ernstige bloedarmoede en zelfs overlijden kunnen het gevolg zijn als er niet op tijd behandeld wordt.

Lees verder onder de advertentie

Dat een ongeboren baby besmet is met het parvovirus wordt vaak ontdekt bij de 20-wekenecho. Daarom doen Leidse artsen ook een oproep tot collega’s om extra alert te zijn hierop. Bij besmetting is een bloedtransfusie bij de ongeboren baby nodig. In de meeste gevallen overleeft een kindje het.

Zo verspreidt het virus zich

Het virus verspreidt zich via speeksel, vaak van kinderen op scholen of kinderdagverblijven. Ook binnen gezinnen kan de besmetting rondgaan. Toch hoeven zwangere vrouwen niet extreem bezorgd te zijn, omdat het virus niet zo besmettelijk is als andere ziektes. Meld contact met besmette kinderen wel bij je verloskundige als je zwanger bent. Wees alert en zorg goed voor jezelf tijdens de zwangerschap. Bij twijfel, raadpleeg altijd je arts.

Lees verder onder de advertentie

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken