Thuis, in het ziekenhuis, het geboortecentrum of poliklinisch: in Nederland heb je als zwangere vrouw zonder medische indicatie doorgaans zélf de keuze in waar (en hoe) je wil bevallen. Ontzettend fijn, maar helaas niet vanzelfsprekend.
Lees verder onder de advertentie
Door een voorgenomen besluit, de zogenoemde ‘Integrale Bekostiging’, wil minister Kuipers van Volksgezondheid namelijk dat het hele budget voor zwangerschap en bevallen naar ziekenhuizen gaat. Dit zou betekenen dat je als zwangere vrouw minder keuze hebt in hoe en waar je kan bevallen.
Lees verder onder de advertentie
Forse consequenties
Belachelijk, vindt de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV). “Wat klinkt als slechts een technisch verhaal, heeft forse consequenties voor de geboortezorg en zwangere vrouwen. Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen samen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige. Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast.”
Lees verder onder de advertentie
Petitie
De KNOV wil dat de integrale bekostiging wordt vervangen door passende bekostiging, waardoor vrouwen de mogelijkheid houden om te kiezen waar en hoe ze willen bevallen. Om hier aandacht voor te vragen en de Tweede Kamer wakker te schudden, hebben ze een PERSconferentie georganiseerd. Dit keer geen minister achter de spreekstoel, maar twee zwangere vrouwen onder begeleiding van hun verloskundige. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, het belang van keuzevrijheid én roepen Nederland op om in actie te komen door onder andere deze petitie te ondertekenen. Benieuwd? Kijk de PERSconferentie hier terug.Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.