Pesticide gebruikt op supermarktgroenten schadelijk voor baby’s

12.08.2024 09:50

Ben je net lekker bezig met je moestuintje of koop je onbezorgd je groenten in de supermarkt, blijkt dat die pesticide die jarenlang op je verse producten werd gespoten helemaal niet goed is.

De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft zelfs de noodrem ingetrapt en de pesticide dimethyl tetrachlorotereftalaat (DCPA of Dacthal) acuut van de markt gehaald. Ja, je leest het goed: ze hebben alle registraties van dit spul per direct opgeschort. Dit is de eerste keer in bijna 40 jaar dat de EPA zo’n drastische stap neemt. En dat is niet zonder reden: DCPA is niet alleen schadelijk voor onkruid, maar vooral voor ongeboren baby’s.

Lees ook – Waarom pesticiden gevaarlijk zijn en hoe je ze makkelijk van groenten en fruit verwijdert

Schadelijk voor baby’s

Je denkt misschien: “Hoe schadelijk kan het zijn?” Nou, behoorlijk dus. Stel je voor dat je als zwangere vrouw zonder het te weten in aanraking komt met DCPA. Dit spul kan de schildklierhormonen van je ongeboren kindje flink in de war schoppen. Gevolgen? Denk aan een laag geboortegewicht, problemen met de hersenontwikkeling, een lagere IQ, en zelfs motorische problemen later in het leven. En ja, sommige van die effecten zijn onomkeerbaar.

Pesticiden

Nu denk je misschien: “Maar ik kom toch helemaal niet in contact met pesticiden?” Nou, daar vergis je je. DCPA wordt al jaren gebruikt op gewassen zoals broccoli, spruitjes, kool en uien – precies die gezonde groenten die je in de supermarkt koopt. En hoewel de meeste mensen hun groenten wassen voor gebruik, zijn er altijd resten die blijven hangen. Dit betekent dat consumenten, ook in Nederland, indirect blootgesteld kunnen worden aan deze schadelijke stof.

Lees ook – Supermarktaardbeien bevatten schadelijke stoffen voor kinderen

Wat betekent dit voor Nederland?

In Nederland worden veel van deze gewassen geïmporteerd, vaak uit landen waar DCPA op grote schaal wordt gebruikt. Hoewel er strikte regels zijn voor pesticiden in de EU, toont de noodmaatregel van de EPA aan dat deze stoffen gevaarlijker zijn dan we misschien dachten. Dit zou kunnen betekenen dat ook in Europa en Nederland strengere regels of zelfs verboden op DCPA in de maak zijn. De Europese autoriteiten zullen waarschijnlijk het onderzoek van de EPA nauwlettend volgen en overwegen of verdere actie nodig is om de volksgezondheid te beschermen.

Lees ook – Vitamine C en E kunnen pijn bij endometriose verminderen, blijkt uit onderzoek

Waarom nu?

Je vraagt je misschien af waarom de EPA juist nu in actie komt. Dit zit zo: de Biden-Harris regering heeft de afgelopen jaren flink aangedrongen op het indienen van gegevens die allang binnen hadden moeten zijn. En raad eens? De fabrikant, AMVAC Chemical Corporation, had nog wat huiswerk liggen – iets met ontbrekende onderzoeken over de effecten van DCPA op de schildklier, vooral bij baby’s. In 2022 kregen ze al een waarschuwing, maar dat hielp weinig. Dus nu heeft de EPA eindelijk gezegd: genoeg is genoeg. Ze gaan niet eens wachten op het hele juridische proces om DCPA van de markt te krijgen; dit spul moet NU weg.

En nu?

De EPA heeft de registratie van DCPA opgeschort en gaat binnen 90 dagen nog een stap verder door de intentie uit te spreken om dit goedje definitief te verbannen. Voor Nederland betekent dit dat we ons wellicht moeten voorbereiden op strengere controles en mogelijk een verbod op DCPA-gebruik in de toekomst. Dus, tijd om eens goed te kijken naar wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt. Want zeg nou zelf, je wilt toch geen risico lopen door een pesticide die je zonder het te weten binnenkrijgt?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.