Ben je net lekker bezig met je moestuintje of koop je onbezorgd je groenten in de supermarkt, blijkt dat die pesticide die jarenlang op je verse producten werd gespoten helemaal niet goed is.
Lees verder onder de advertentie
De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft zelfs de noodrem ingetrapt en de pesticide dimethyl tetrachlorotereftalaat (DCPA of Dacthal) acuut van de markt gehaald. Ja, je leest het goed: ze hebben alle registraties van dit spul per direct opgeschort. Dit is de eerste keer in bijna 40 jaar dat de EPA zo’n drastische stap neemt. En dat is niet zonder reden: DCPA is niet alleen schadelijk voor onkruid, maar vooral voor ongeboren baby’s.
Je denkt misschien: “Hoe schadelijk kan het zijn?” Nou, behoorlijk dus. Stel je voor dat je als zwangere vrouw zonder het te weten in aanraking komt met DCPA. Dit spul kan de schildklierhormonen van je ongeboren kindje flink in de war schoppen. Gevolgen? Denk aan een laag geboortegewicht, problemen met de hersenontwikkeling, een lagere IQ, en zelfs motorische problemen later in het leven. En ja, sommige van die effecten zijn onomkeerbaar.
Lees verder onder de advertentie
Pesticiden
Nu denk je misschien: “Maar ik kom toch helemaal niet in contact met pesticiden?” Nou, daar vergis je je. DCPA wordt al jaren gebruikt op gewassen zoals broccoli, spruitjes, kool en uien – precies die gezonde groenten die je in de supermarkt koopt. En hoewel de meeste mensen hun groenten wassen voor gebruik, zijn er altijd resten die blijven hangen. Dit betekent dat consumenten, ook in Nederland, indirect blootgesteld kunnen worden aan deze schadelijke stof.
In Nederland worden veel van deze gewassen geïmporteerd, vaak uit landen waar DCPA op grote schaal wordt gebruikt. Hoewel er strikte regels zijn voor pesticiden in de EU, toont de noodmaatregel van de EPA aan dat deze stoffen gevaarlijker zijn dan we misschien dachten. Dit zou kunnen betekenen dat ook in Europa en Nederland strengere regels of zelfs verboden op DCPA in de maak zijn. De Europese autoriteiten zullen waarschijnlijk het onderzoek van de EPA nauwlettend volgen en overwegen of verdere actie nodig is om de volksgezondheid te beschermen.
Je vraagt je misschien af waarom de EPA juist nu in actie komt. Dit zit zo: de Biden-Harris regering heeft de afgelopen jaren flink aangedrongen op het indienen van gegevens die allang binnen hadden moeten zijn. En raad eens? De fabrikant, AMVAC Chemical Corporation, had nog wat huiswerk liggen – iets met ontbrekende onderzoeken over de effecten van DCPA op de schildklier, vooral bij baby’s. In 2022 kregen ze al een waarschuwing, maar dat hielp weinig. Dus nu heeft de EPA eindelijk gezegd: genoeg is genoeg. Ze gaan niet eens wachten op het hele juridische proces om DCPA van de markt te krijgen; dit spul moet NU weg.
Lees verder onder de advertentie
En nu?
De EPA heeft de registratie van DCPA opgeschort en gaat binnen 90 dagen nog een stap verder door de intentie uit te spreken om dit goedje definitief te verbannen. Voor Nederland betekent dit dat we ons wellicht moeten voorbereiden op strengere controles en mogelijk een verbod op DCPA-gebruik in de toekomst. Dus, tijd om eens goed te kijken naar wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt. Want zeg nou zelf, je wilt toch geen risico lopen door een pesticide die je zonder het te weten binnenkrijgt?
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Amber en Gijs hebben financieel niets te klagen, maar ze zijn het erover eens dat het compleet uit de hand is gelopen met Ambers uitgavenpatroon in de decembermaand: ‘Decemberuitgaven lopen uit de hand’.
Melissa (32) is getrouwd met Bilal (33), moeder van drie jonge kinderen (8, 5 en 1), aangesloten bij de Familyblend influencer agency (@melisspieters) en bekeerd moslim. Hoe vliegt zij de decembermaand aan?
Stap je vol optimisme het consultatiebureau binnen, blijkt je kind te mager, te wild of valt er wel iets anders aan te merken waardoor je met een ingestort moeder-ego het pand weer verlaat. Drie moeders delen hun ervaring.