Veel ouders met een ernstig ziek kind hebben moeite om rond te komen, omdat ze minder kunnen werken of zelfs helemaal moeten stoppen. Daarom is er nu een petitie gestart om dit probleem aan te pakken.
Lees verder onder de advertentie
De uitkeringsinstantie pleit voor een regeling waarbij ouders één tot twee jaar lang tot 70 procent van hun loon doorbetaald krijgen als ze niet meer kunnen werken. Dit zou via het UWV geregeld worden. Op dit moment bestaat zo’n regeling nog niet, waardoor ouders zelf moeten zien rond te komen.
Leonie, moeder van de 13-jarige Seph uit Heino, weet hier alles van. Seph heeft al talloze behandelingen ondergaan en Leonie moest bij elke behandeling vrij nemen van haar werk. “Seph is al sinds zijn vijfde ziek. Zijn kanker is veranderd in een goedaardig gezwel, maar dat betekent niet dat hij beter is”, vertelt Leonie in Hart van Nederland. “Ik heb verhalen gehoord van ouders die hun proefperiode niet doorkwamen omdat ze vaak bij behandelingen moesten zijn.” De werkgever vond dit geen goed idee, waardoor de proefperiode niet werd verlengd naar een vaste aanstelling.
Daarom heeft de Vereniging Kinderkanker Nederland nu een petitie gestart om een regeling voor ouders in nood op te zetten. Met deze regeling kunnen ouders langer betaald verlof krijgen. Huidige regelingen bieden ouders in loondienst slechts twee maanden per jaar om bij hun kind te zijn voor noodzakelijke zorg, waarvan ze zes weken zelf moeten betalen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.