Beweegt je peuter wel genoeg? Veel ouders denken van wel, terwijl dat niet zo is, blijkt uit nieuw onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Ouders zien hun peuter heel de dag druk rennen en spelen. Dat lijkt misschien genoeg beweging, waardoor extra bewegingsactiviteiten, zoals sportklasjes voor peuters, niet hoog op de prioriteitenlijst staan. Jammer, want dat is juist hartstikke goed voor ze!
Peuters bewegen te weinig
Wist je dat De Gezondheidsraad een beweegadvies per leeftijd heeft ontwikkeld? Voor kinderen onder de 1 jaar volstaat spelen op de grond nog als lichamelijke activiteit, maar kinderen boven de 1 hebben al meer lichaamsbeweging nodig.
Lees verder onder de advertentie
Beweegadvies per leeftijd
1 jaar: elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
2 jaar: elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
3 jaar: elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, waarvan minstens 60 minuten matig tot zwaar intensief. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
Zitadvies voor kinderen onder de 4 jaar
Ook wat betreft zitten geeft De Gezondheidsraad adviezen:
Geen lange periodes stil laten zitten, niet langer dan 60 minuten per keer in hun bewegingsvrijheid beperken, bijvoorbeeld door ‘vastzetten’ (in een stoeltje).
Voor kinderen van 2 en 3 jaar is het advies om beeldschermtijd te beperken tot één uur per dag, minder is beter. Voor kinderen van 0 en 1 jaar wordt beeldschermtijd afgeraden.
Voordelen
Je voelt de bui al hangen: veel peuters bewegen te weinig en zitten te veel. Dat terwijl bewegen, bij voorkeur buiten, tal van voordelen heeft. Zo is het goed voor de motorische ontwikkeling, raken ze hun energie goed kwijt en biedt het plezier. Ook heeft het een sociaal aspect: samen bewegen kan de ouder-kind-band versterken en wanneer er gesport wordt in een klasje leert je peuter omgaan met andere kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Barrières waar ouders tegenaan lopen
Uit het onderzoek zijn een aantal barrières naar voren gekomen die ouders ervaren. Zo vinden ouders sportklasjes vaak te duur en ze nemen liever geen abonnement omdat peuters nogal wispelturig van aard zijn en het sportlesje zomaar ineens niet meer leuk kunnen vinden. Ook denken ouders vaak pas aan sporten wanneer hun kind ouder dan 4 jaar is en zijn ze onvoldoende op de hoogte van het aanbod aan lesjes voor peuters.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je doen?
Zoek online naar sportlesjes voor peuters in jouw woongebied.
Liever geen abonnement? In sommige gevallen wordt gewerkt met strippenkaarten of kan er per les betaald worden. Informeer hiernaar.
Te duur? Trommel vriendinnen met kinderen op en ga met z’n allen naar het bos of de speeltuin. Organiseer je eigen sportklasje.
Iedere dag een sportlesje is natuurlijk een beetje veel van het goede. Iedere dag een wandeling maken of naar de speeltuin gaan, kan wel.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.