Beweegt je peuter wel genoeg? Veel ouders denken van wel, terwijl dat niet zo is, blijkt uit nieuw onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Ouders zien hun peuter heel de dag druk rennen en spelen. Dat lijkt misschien genoeg beweging, waardoor extra bewegingsactiviteiten, zoals sportklasjes voor peuters, niet hoog op de prioriteitenlijst staan. Jammer, want dat is juist hartstikke goed voor ze!
Lees verder onder de advertentie
Peuters bewegen te weinig
Wist je dat De Gezondheidsraad een beweegadvies per leeftijd heeft ontwikkeld? Voor kinderen onder de 1 jaar volstaat spelen op de grond nog als lichamelijke activiteit, maar kinderen boven de 1 hebben al meer lichaamsbeweging nodig.
Lees verder onder de advertentie
Beweegadvies per leeftijd
1 jaar: elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
2 jaar: elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
3 jaar: elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, waarvan minstens 60 minuten matig tot zwaar intensief. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
Zitadvies voor kinderen onder de 4 jaar
Ook wat betreft zitten geeft De Gezondheidsraad adviezen:
Geen lange periodes stil laten zitten, niet langer dan 60 minuten per keer in hun bewegingsvrijheid beperken, bijvoorbeeld door ‘vastzetten’ (in een stoeltje).
Voor kinderen van 2 en 3 jaar is het advies om beeldschermtijd te beperken tot één uur per dag, minder is beter. Voor kinderen van 0 en 1 jaar wordt beeldschermtijd afgeraden.
Voordelen
Je voelt de bui al hangen: veel peuters bewegen te weinig en zitten te veel. Dat terwijl bewegen, bij voorkeur buiten, tal van voordelen heeft. Zo is het goed voor de motorische ontwikkeling, raken ze hun energie goed kwijt en biedt het plezier. Ook heeft het een sociaal aspect: samen bewegen kan de ouder-kind-band versterken en wanneer er gesport wordt in een klasje leert je peuter omgaan met andere kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Barrières waar ouders tegenaan lopen
Uit het onderzoek zijn een aantal barrières naar voren gekomen die ouders ervaren. Zo vinden ouders sportklasjes vaak te duur en ze nemen liever geen abonnement omdat peuters nogal wispelturig van aard zijn en het sportlesje zomaar ineens niet meer leuk kunnen vinden. Ook denken ouders vaak pas aan sporten wanneer hun kind ouder dan 4 jaar is en zijn ze onvoldoende op de hoogte van het aanbod aan lesjes voor peuters.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je doen?
Zoek online naar sportlesjes voor peuters in jouw woongebied.
Liever geen abonnement? In sommige gevallen wordt gewerkt met strippenkaarten of kan er per les betaald worden. Informeer hiernaar.
Te duur? Trommel vriendinnen met kinderen op en ga met z’n allen naar het bos of de speeltuin. Organiseer je eigen sportklasje.
Iedere dag een sportlesje is natuurlijk een beetje veel van het goede. Iedere dag een wandeling maken of naar de speeltuin gaan, kan wel.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.