Vitamine C en E kunnen pijn bij endometriose verminderen, blijkt uit onderzoek

08.08.2024 11:01

Wist je dat bijna een half miljoen vrouwen in Nederland worstelen met endometriose? Geen wonder dat huisartsen steeds alerter worden bij vrouwen die binnenkomen met menstruatie- en buikpijnklachten.

Wetenschappers zitten ook niet stil en zijn volop bezig met onderzoek naar deze hardnekkige vrouwenziekte. En guess what? Recent internationaal onderzoek, gepubliceerd in PLOS ONE, laat zien dat vitamine C en E mogelijk verlichting kunnen brengen bij pijnklachten door endometriose.

Lees ook – Nieuwe polikliniek voor endometriose opent in september

Wat is endometriose?

Endometriose is een vervelende chronische ziekte waarbij cellen die op het baarmoederslijmvlies lijken, buiten de baarmoeder gaan groeien. En net als in de baarmoeder, groeit dit weefsel elke maand aan en breekt het af. Maar buiten de baarmoeder kan dat bloed nergens heen. Resultaat? Ontstekingen, extreme menstruatiepijn, buikpijn, rugpijn, pijn tijdens de seks en verklevingen. Veel vrouwen met endometriose hebben ook vruchtbaarheidsproblemen. Door gebrek aan bewustzijn, vage klachten en het taboe rond vrouwenkwalen is endometriose nog relatief onbekend.

Oxidatieve stress

Uit recent onderzoek blijkt dat vitamine C en E suppletie pijnklachten bij endometriose kan verlichten. Hoe werkt dat? Vrouwen met endometriose hebben pijn door oxidatieve stress, veroorzaakt door schadelijke stoffen die het weefsel buiten de baarmoeder beschadigen. Antioxidanten zoals vitamine C en E kunnen deze schadelijke stoffen neutraliseren en zo de pijn verminderen. Een studie, die verschillende onderzoeken combineerde, bevestigt dat de combinatie van deze vitamines minder bekkenpijn, minder menstruatiepijn en minder pijn tijdens seks opleverde vergeleken met een placebo.

Lees ook – Veel vrouwen hebben het, weinig weten het: dit betekent een gekantelde baarmoeder

Veelbelovende resultaten

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om bijvoorbeeld de optimale dosering van deze supplementen te bepalen, zijn de resultaten hoopvol voor vrouwen met endometriose. Rogier Nederlof, coördinator Research & Development bij Vitakruid, zegt: “Het onderzoek toont hoopvolle resultaten voor antioxidantensuppletie. Een combinatie van vitamine C en E kan mogelijk pijnsymptomen verlichten bij mensen met endometriose. We begrijpen het werkingsmechanisme van deze voedingsstoffen goed, vooral hun rol binnen de weerstand en het beschermen van cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsels. Maar hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is het nog te vroeg om te concluderen dat deze supplementen effectief ingezet kunnen worden voor de behandeling van endometriose.” Nederlof vervolgt: “Toekomstige studies zouden dit moeten uitwijzen. Daarom adviseren we altijd om behandelingen met je arts te bespreken.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.