Pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje: huisartsen herzien richtlijnen

28.08.2024 11:00

Menig vrouw weet: een spiraal plaatsen is allesbehalve fijn. Om die reden gaat Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de richtlijnen voor pijnbestrijding bij deze ingreep opnieuw bekijken.

Spiraaltjes zijn super populair omdat ze vijf tot acht jaar bescherming bieden tegen zwangerschap met een kans van ongeveer 0,2 procent. In Nederland heeft één op de vijf vrouwen tussen de 18 en 49 jaar een spiraaltje. Het lijkt een ideale oplossing, maar de ervaring van het inbrengen kan heel anders zijn.

Lees ook – Stiekem zwanger: ‘Ik had hem moeten vertellen dat ik mijn spiraaltje had laten verwijderen’

Het plaatsen van een spiraal

Wendy Wielenga is iss verloskundige en gespecialiseerd in het plaatsen van spiraaltjes, en vertelt: “Bij het plaatsen van de spiraal wordt eerst een klemmetje op de baarmoedermond gezet om deze tijdelijk te strekken, zodat je het spiraaltje makkelijk kunt plaatsen. Sommige vrouwen vinden dat een erg naar gevoel.” Daarna wordt de baarmoeder gemeten met een staafje, wat ook pijnlijk kan zijn. Vervolgens wordt met een staafje de diepte van de baarmoeder gemeten. “Hierbij raak je de binnenkant van de baarmoeder aan en ook dat kan pijnlijk zijn”, vertelt Wielenga.

Daarna wordt met een inbrenghuls de spiraal geplaatst en worden de draadjes afgeknipt. “De pijn duurt maar even en veel vrouwen zijn achteraf tevreden, maar dat geldt niet voor iedereen”, zegt Wendy. “Zeker als je nooit bevallen bent is je baarmoederhals stug en de baarmoedermond klein. Vrouwen die al een kindje hebben gebaard kunnen daardoor minder last ervaren, hoewel het lang niet altijd wat zegt.”

Lees ook – Hormoonvrije anticonceptie: dit zijn de opties

Pijnverlichting

Op dit moment schrijft de richtlijn uit 2020 voor dat er geen standaard pijnbestrijding wordt aangeboden. Vrouwen wordt aangeraden om van tevoren wat paracetamol en ibuprofen te nemen, maar dat is niet altijd genoeg. Sommige ziekenhuizen bieden een roesje aan tijdens de ingreep, wat een uitkomst kan zijn voor wie angstig is voor de pijn.

In de VS zijn ze al een stap verder met adviezen over pijnbestrijding, zoals gels of sprays met lidocaïne. En het NHG overweegt nu ook deze opties. Wendy Wielenga vindt het een geweldige ontwikkeling: “Ik denk dat je de groep die te bang is voor de pijn wellicht over de streep trekt om toch een spiraal te laten zetten. Dat lijkt me een mooie ontwikkeling, want de spiraal is een van de veiligste vormen van anticonceptie en voorkomt ongewenste zwangerschappen.”

Nog even afwachten

Er zijn echter nog veel vragen over de beste manier om pijn te verlichten. Het NHG heeft bij de laatste herziening in 2023 onvoldoende bewijs gevonden voor lokale pijnstillingsmethodes, en ze willen de voordelen en nadelen zorgvuldig afwegen.

Stichting Ava, die zich inzet voor anticonceptie en abortus, vindt het goed dat huisartsen de richtlijnen voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal opnieuw onder de loep nemen. “Het zou, net als in de VS, heel normaal moeten zijn om vrouwen te informeren over pijnbestrijding”, zegt bestuurslid Lisa Viktorsson. “We zijn blij dat er naar alle ervaringen is geluisterd. Tegelijkertijd is het afwachten wat dit gaat betekenen, want het NHG kan nog niets zeggen over de opties.”

Viktorsson wijst er ook op dat de kosten bekeken moeten worden. Het plaatsen van een spiraal in het ziekenhuis valt namelijk onder je eigen risico. “Maar we willen vooral benadrukken dat het een fijn anticonceptiemiddel is. En er kan gewoon iets worden gedaan aan de pijn. Dat is alleen een kwestie van wennen.”

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.