Menig vrouw weet: een spiraal plaatsen is allesbehalve fijn. Om die reden gaat Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de richtlijnen voor pijnbestrijding bij deze ingreep opnieuw bekijken.
Lees verder onder de advertentie
Spiraaltjes zijn super populair omdat ze vijf tot acht jaar bescherming bieden tegen zwangerschap met een kans van ongeveer 0,2 procent. In Nederland heeft één op de vijf vrouwen tussen de 18 en 49 jaar een spiraaltje. Het lijkt een ideale oplossing, maar de ervaring van het inbrengen kan heel anders zijn.
Wendy Wielenga is iss verloskundige en gespecialiseerd in het plaatsen van spiraaltjes, en vertelt: “Bij het plaatsen van de spiraal wordt eerst een klemmetje op de baarmoedermond gezet om deze tijdelijk te strekken, zodat je het spiraaltje makkelijk kunt plaatsen. Sommige vrouwen vinden dat een erg naar gevoel.” Daarna wordt de baarmoeder gemeten met een staafje, wat ook pijnlijk kan zijn. Vervolgens wordt met een staafje de diepte van de baarmoeder gemeten. “Hierbij raak je de binnenkant van de baarmoeder aan en ook dat kan pijnlijk zijn”, vertelt Wielenga.
Lees verder onder de advertentie
Daarna wordt met een inbrenghuls de spiraal geplaatst en worden de draadjes afgeknipt. “De pijn duurt maar even en veel vrouwen zijn achteraf tevreden, maar dat geldt niet voor iedereen”, zegt Wendy. “Zeker als je nooit bevallen bent is je baarmoederhals stug en de baarmoedermond klein. Vrouwen die al een kindje hebben gebaard kunnen daardoor minder last ervaren, hoewel het lang niet altijd wat zegt.”
Op dit moment schrijft de richtlijn uit 2020 voor dat er geen standaard pijnbestrijding wordt aangeboden. Vrouwen wordt aangeraden om van tevoren wat paracetamol en ibuprofen te nemen, maar dat is niet altijd genoeg. Sommige ziekenhuizen bieden een roesje aan tijdens de ingreep, wat een uitkomst kan zijn voor wie angstig is voor de pijn.
Lees verder onder de advertentie
In de VS zijn ze al een stap verder met adviezen over pijnbestrijding, zoals gels of sprays met lidocaïne. En het NHG overweegt nu ook deze opties. Wendy Wielenga vindt het een geweldige ontwikkeling: “Ik denk dat je de groep die te bang is voor de pijn wellicht over de streep trekt om toch een spiraal te laten zetten. Dat lijkt me een mooie ontwikkeling, want de spiraal is een van de veiligste vormen van anticonceptie en voorkomt ongewenste zwangerschappen.”
Nog even afwachten
Er zijn echter nog veel vragen over de beste manier om pijn te verlichten. Het NHG heeft bij de laatste herziening in 2023 onvoldoende bewijs gevonden voor lokale pijnstillingsmethodes, en ze willen de voordelen en nadelen zorgvuldig afwegen.
Lees verder onder de advertentie
Stichting Ava, die zich inzet voor anticonceptie en abortus, vindt het goed dat huisartsen de richtlijnen voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal opnieuw onder de loep nemen. “Het zou, net als in de VS, heel normaal moeten zijn om vrouwen te informeren over pijnbestrijding”, zegt bestuurslid Lisa Viktorsson. “We zijn blij dat er naar alle ervaringen is geluisterd. Tegelijkertijd is het afwachten wat dit gaat betekenen, want het NHG kan nog niets zeggen over de opties.”
Viktorsson wijst er ook op dat de kosten bekeken moeten worden. Het plaatsen van een spiraal in het ziekenhuis valt namelijk onder je eigen risico. “Maar we willen vooral benadrukken dat het een fijn anticonceptiemiddel is. En er kan gewoon iets worden gedaan aan de pijn. Dat is alleen een kwestie van wennen.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.