Het is een geruststellende gedachte: de meerderheid van de baby’s in Nederland die geboren worden met een ernstige hartafwijking, blijft tegenwoordig in leven. Ondanks dit goede nieuws, lopen deze kleine vechters een verhoogd risico op hersenschade.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht onthult zelfs dat deze schade al kan beginnen tijdens de zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Vertraagde hersenontwikkeling
Elk jaar zien ongeveer 170 Nederlandse baby’s het levenslicht met een ernstige aangeboren hartafwijking. Met een overlevingspercentage van 90 procent na chirurgische ingrepen, richten onderzoekers van dit Utrechtse ziekenhuis zich nu ook op het verbeteren van de levenskwaliteit van deze kleine helden. Het blijkt namelijk dat sommige van hen al te maken hebben met vertraagde hersenontwikkeling, zelfs vóórdat ze geboren zijn.
Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat het hart niet altijd in staat is om zuurstof en voedingsstoffen adequaat rond te pompen, zoals blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek omvatte meer dan driehonderd vrouwen en hun baby’s, die op drie verschillende momenten een MRI-scan ondergingen: aan het einde van de zwangerschap, voor de hartoperatie na de geboorte en erna. Opmerkelijk genoeg toonde dit aan dat de hersenen van deze baby’s al vóór de geboorte een achterstand in ontwikkeling kunnen hebben.
En de sleutel tot dit mysterie? De placenta, ook bekend als de moederkoek. De placenta, een cruciaal orgaan dat het embryo helpt voeden, zuurstof levert en essentiële hormonen doorstuurt voor groei, speelt een aanzienlijke rol in de ontwikkeling van de hersenen. Als deze niet goed functioneert vanwege bijvoorbeeld ontstekingen, kan dit leiden tot vertragingen in de hersenontwikkeling bij baby’s met een ernstige aangeboren hartafwijking.
Lees verder onder de advertentie
Vooral na dertig weken zwangerschap kan het misgaan, omdat er dan een belangrijke groeispurt in de hersenen plaatsvindt. Een vertraagde ontwikkeling kan leiden tot motorische problemen, leerproblemen en zelfs angststoornissen bij deze kinderen.
Verder onderzoek
De invloed op de hersenontwikkeling beperkt zich niet alleen tot de placenta. Bij de 20-wekenecho krijgen ouders vaak te horen dat hun baby een hartafwijking heeft, wat bij de moeder vaak voor veel stress zorgt. Zoals onderzoeker Benders opmerkt: “Al deze factoren stapelen zich op en hebben invloed op het complexe wegennetwerk in het brein.”
Lees verder onder de advertentie
Dus, wat kunnen medici met deze onthullingen? Hoewel we nog niet zo ver zijn om de placenta te vervangen, kunnen onderzoekers wel manieren vinden om dit vitale orgaan te ondersteunen. Momenteel loopt er in Canada een onderzoek waarbij extra zuurstof aan de moeder wordt gegeven in de hoop dat dit de baby ten goede komt. Daarnaast wordt er gekeken naar verschillende medicinale behandelingen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.