Je kind een plastic fles meegeven met limonade, melk of water lijkt heel normaal, toch? Maar herbruikbare plastic drinkflessen blijken gevaarlijker te zijn dan je denkt.
Lees verder onder de advertentie
Iedereen gebruikt ze, herbruikbare plastic drinkflessen. Maar ze zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Uit onderzoek van McGill University, uitgevoerd in opdracht van Stichting Tegengif, blijkt dat deze drinkflessen chemicaliën lekken. Meer dan de helft van de onderzochte flessen bleek de schadelijke weekmaker DIBP vrij te geven. Kinderen krijgen deze stof binnen als ze uit de fles drinken.
Lees verder onder de advertentie
Niet in de vaatwasser
“Veel kinderen gaan dagelijks met een plastic drinkfles naar school. We weten dat plastics chemicaliën bevatten, maar we wilden onderzoeken of die chemicaliën ook vrijkomen, zodat we weten wat kinderen daadwerkelijk binnenkrijgen,” zegt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif. Daarom onderzochten ze niet de fles zelf, maar de vloeistof erin. En omdat veel mensen hun plastic fles in de vaatwasser stoppen, onderzochten ze ook de vloeistof na een paar vaatwasbeurten.
Wat blijkt? Je plastic drinkfles in de vaatwasser wassen is een slecht idee. “In meer dan de helft van de flessen bleek Di-isobutylftalaat (DIBP) juist ná het vaatwassen vrij te komen. Voor het vaatwassen lekte deze chemische stof maar uit één fles. Uit het onderzoek blijkt ook dat de concentratie DIBP toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat.”
DIBP is een gevaarlijke stof omdat het schadelijk kan zijn voor de voortplanting en ontwikkeling van een foetus en hormoonverstorend werkt. “De hoeveelheid DIBP in de vloeistof zat onder de Europese limiet,” zegt den Boer. “Bedrijven houden zich aan de wettelijke normen, maar de aanwezigheid van deze stof baart ons zorgen. Kinderen komen namelijk ook via andere bronnen zoals plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking in aanraking met weekmakers. Daarom worden weekmakers ook wel ‘everywhere chemicals’ genoemd. Die alomtegenwoordigheid verhoogt het gezondheidsrisico.”
Lees verder onder de advertentie
Advies
Stichting Tegengif adviseert ouders om voorzichtig te zijn met herbruikbare plastic flessen. “Herbruikbare plastic drinkflessen zijn beter dan wegwerpflessen, maar als je fles toe is aan vervanging, kies dan liever voor roestvrij staal of glas. Blijf je plastic flessen voorlopig gebruiken? Ververs het water in de fles regelmatig en was de fles met de hand, niet in de vaatwasser. Zo krijgt je kind minder schadelijke stoffen binnen.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.