Je kind een plastic fles meegeven met limonade, melk of water lijkt heel normaal, toch? Maar herbruikbare plastic drinkflessen blijken gevaarlijker te zijn dan je denkt.
Lees verder onder de advertentie
Iedereen gebruikt ze, herbruikbare plastic drinkflessen. Maar ze zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Uit onderzoek van McGill University, uitgevoerd in opdracht van Stichting Tegengif, blijkt dat deze drinkflessen chemicaliën lekken. Meer dan de helft van de onderzochte flessen bleek de schadelijke weekmaker DIBP vrij te geven. Kinderen krijgen deze stof binnen als ze uit de fles drinken.
Lees verder onder de advertentie
Niet in de vaatwasser
“Veel kinderen gaan dagelijks met een plastic drinkfles naar school. We weten dat plastics chemicaliën bevatten, maar we wilden onderzoeken of die chemicaliën ook vrijkomen, zodat we weten wat kinderen daadwerkelijk binnenkrijgen,” zegt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif. Daarom onderzochten ze niet de fles zelf, maar de vloeistof erin. En omdat veel mensen hun plastic fles in de vaatwasser stoppen, onderzochten ze ook de vloeistof na een paar vaatwasbeurten.
Wat blijkt? Je plastic drinkfles in de vaatwasser wassen is een slecht idee. “In meer dan de helft van de flessen bleek Di-isobutylftalaat (DIBP) juist ná het vaatwassen vrij te komen. Voor het vaatwassen lekte deze chemische stof maar uit één fles. Uit het onderzoek blijkt ook dat de concentratie DIBP toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat.”
DIBP is een gevaarlijke stof omdat het schadelijk kan zijn voor de voortplanting en ontwikkeling van een foetus en hormoonverstorend werkt. “De hoeveelheid DIBP in de vloeistof zat onder de Europese limiet,” zegt den Boer. “Bedrijven houden zich aan de wettelijke normen, maar de aanwezigheid van deze stof baart ons zorgen. Kinderen komen namelijk ook via andere bronnen zoals plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking in aanraking met weekmakers. Daarom worden weekmakers ook wel ‘everywhere chemicals’ genoemd. Die alomtegenwoordigheid verhoogt het gezondheidsrisico.”
Lees verder onder de advertentie
Advies
Stichting Tegengif adviseert ouders om voorzichtig te zijn met herbruikbare plastic flessen. “Herbruikbare plastic drinkflessen zijn beter dan wegwerpflessen, maar als je fles toe is aan vervanging, kies dan liever voor roestvrij staal of glas. Blijf je plastic flessen voorlopig gebruiken? Ververs het water in de fles regelmatig en was de fles met de hand, niet in de vaatwasser. Zo krijgt je kind minder schadelijke stoffen binnen.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag