Puber in een schooldip? Dit kan het verschil maken, volgens onderzoek

21.08.2024 06:00

Ah, de puberteit. Die wonderlijke tijd waarin je zoete, kleine kind verandert in een norse, ondoorgrondelijke tiener die het liefst de hele dag op bed ligt met z’n telefoon.

School? Totaal niet belangrijk, hoor je tussen het zuchten door. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Dat de motivatie van pubers in deze periode keldert, wisten we al. Maar wat blijkt? Een goede leraar kan het verschil maken tussen die dip en een geslaagde schoolcarrière.

Lees ook – Nieuw onderzoek: Tabletgebruik maakt driftbuien bij jonge kinderen nog erger

Motivatie is ver te zoeken

Nieuw onderzoek uit Australië bevestigt wat we stiekem al vermoeden: tijdens de puberteit neemt de motivatie en betrokkenheid op school flink af. En we hebben het hier niet over een klein dipje. In een vierjarig onderzoek volgden wetenschappers bijna 8.000 leerlingen, vanaf groep 8 tot en met de derde klas van de middelbare school. De resultaten liegen er niet om: de motivatie daalt gemiddeld met zo’n 18 procent. Je tiener vraagt zich ineens af waarom school ook alweer belangrijk was en heeft moeite om zich te concentreren. En dan dat huiswerk… ja, dat komt morgen wel.

Leraren to the rescue

Maar er is goed nieuws: leraren kunnen deze dalende lijn doorbreken. Hoe? Door er simpelweg te zijn voor hun leerlingen. De onderzoekers bekeken drie vormen van steun: emotionele steun (zich gesteund en begrepen voelen), instrumentele steun (duidelijke uitleg en relevante lesstof) en klassenmanagement (heldere regels en routines). En wat blijkt? De positieve impact van leraren groeit elk jaar dat de pubers ouder worden. Aan het einde van het onderzoek was de invloed van een goede leraar zelfs 40 procent groter dan aan het begin. Het laat zien hoe belangrijk het is dat leraren blijven investeren in hun leerlingen, zelfs als die met hun ogen rollen bij het woord ‘huiswerk’.

Lees ook – Verhuizen maakt kinderen minder gelukkig, zegt onderzoek

Tips voor leraren (en ouders!)

Dus, wat kunnen leraren (en jij als ouder) doen om die dip te verzachten? Allereerst: investeer tijd in je puber. Luister naar ze, neem hun ideeën serieus, en zorg dat de lesstof – of het leven – iets te maken heeft met de ‘echte wereld’. Een beetje begrip en betrokkenheid kan wonderen doen. Want hoewel pubers soms onbereikbaar lijken, blijft de steun van een volwassene cruciaal. Met een leraar die echt betrokken is, kan die lastige pubertijd best meevallen. Oké, misschien een beetje dan.

Bron: Scientias

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.