Ah, de puberteit. Die wonderlijke tijd waarin je zoete, kleine kind verandert in een norse, ondoorgrondelijke tiener die het liefst de hele dag op bed ligt met z’n telefoon.
Lees verder onder de advertentie
School? Totaal niet belangrijk, hoor je tussen het zuchten door. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Dat de motivatie van pubers in deze periode keldert, wisten we al. Maar wat blijkt? Een goede leraar kan het verschil maken tussen die dip en een geslaagde schoolcarrière.
Nieuw onderzoek uit Australië bevestigt wat we stiekem al vermoeden: tijdens de puberteit neemt de motivatie en betrokkenheid op school flink af. En we hebben het hier niet over een klein dipje. In een vierjarig onderzoek volgden wetenschappers bijna 8.000 leerlingen, vanaf groep 8 tot en met de derde klas van de middelbare school. De resultaten liegen er niet om: de motivatie daalt gemiddeld met zo’n 18 procent. Je tiener vraagt zich ineens af waarom school ook alweer belangrijk was en heeft moeite om zich te concentreren. En dan dat huiswerk… ja, dat komt morgen wel.
Lees verder onder de advertentie
Leraren to the rescue
Maar er is goed nieuws: leraren kunnen deze dalende lijn doorbreken. Hoe? Door er simpelweg te zijn voor hun leerlingen. De onderzoekers bekeken drie vormen van steun: emotionele steun (zich gesteund en begrepen voelen), instrumentele steun (duidelijke uitleg en relevante lesstof) en klassenmanagement (heldere regels en routines). En wat blijkt? De positieve impact van leraren groeit elk jaar dat de pubers ouder worden. Aan het einde van het onderzoek was de invloed van een goede leraar zelfs 40 procent groter dan aan het begin. Het laat zien hoe belangrijk het is dat leraren blijven investeren in hun leerlingen, zelfs als die met hun ogen rollen bij het woord ‘huiswerk’.
Dus, wat kunnen leraren (en jij als ouder) doen om die dip te verzachten? Allereerst: investeer tijd in je puber. Luister naar ze, neem hun ideeën serieus, en zorg dat de lesstof – of het leven – iets te maken heeft met de ‘echte wereld’. Een beetje begrip en betrokkenheid kan wonderen doen. Want hoewel pubers soms onbereikbaar lijken, blijft de steun van een volwassene cruciaal. Met een leraar die echt betrokken is, kan die lastige pubertijd best meevallen. Oké, misschien een beetje dan.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.