Als de zon schijnt en je kinderen staan te popelen om te plonzen, weet je het al: die zwembandjes moeten om. Maar je kent het wel – ze zitten niet lekker, glijden af en liggen vaak in een hoekje bij het zwembad.
Lees verder onder de advertentie
Tijd voor iets nieuws: de puddle jumper! Dit is een zwemvest met ingebouwde zwembandjes, gemaakt van zacht foam en geen gedoe met opblazen. Maar zijn ze echt zo veilig als ze klinken?
Volgens Nathalie den Hollander, manager van Zwembad de Windas in Bergschenhoek, worden puddle jumpers steeds populairder. “Je ziet ze steeds meer”, zegt ze. “Ze zijn goed zichtbaar voor toezichthouders en de kinderen kunnen ze niet zelf afdoen, wat echt een pluspunt is. Want je wilt dat kinderen de hele dag iets veiligs om hebben, en die zwembandjes gaan constant af. Met puddle jumpers blijven ze vaak gewoon de hele dag rondlopen.”
Zwemonderwijzer en lifeguard Nicolette Smale vindt puddle jumpers ook een uitkomst. “Kinderen vinden bandjes vaak niet fijn en gooien ze dan af. Dat zorgt voor extra werk voor ons,” legt ze uit. Maar voor Smale draait alles om veiligheid. “Je wilt je kind niet zonder drijfmiddel bij water hebben, en als een puddle jumper ervoor zorgt dat je kind dat niet ter discussie stelt, gebruik het dan.”
Lees verder onder de advertentie
Toch heeft Smale ook haar twijfels. “Ik maak me wel zorgen over het feit dat er alleen drijvers aan de voorkant zitten. Dat kan een probleem zijn als een kind met zijn gezicht in het water terechtkomt. Met een relatief zwaar hoofdje is het lastig om dan omhoog te komen.”
Wat zegt de veiligsheidsinspectie?
Zwembandjes zijn vaak te vinden voor ongeveer 3 euro, terwijl puddle jumpers vanaf 15 euro beginnen. Maar zijn puddle jumpers echt zo veilig als ze lijken? De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft het onderzocht en zegt: “Puddle jumpers zijn drijfhulpmiddelen, maar ze beschermen niet tegen verdrinking. Dit geldt ook voor zwembandjes.”
Lees verder onder de advertentie
Blijf altijd bij je kind
VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, ziet de voordelen van puddle jumpers. “Ze zijn vergelijkbaar met zwemvleugels qua veiligheid,” zegt Mieke Cotterink, onderzoeker en expert kinderveiligheid. “Het drijvend vermogen moet hoog op het lichaam zitten zodat het hoofdje boven water blijft. Het extra voordeel van een puddle jumper is dat het met een gesp op de rug vastzit, zodat het niet makkelijk afgaat, en foam kan niet lek.”
Lees verder onder de advertentie
Maar Cotterink heeft ook een belangrijke tip: “Blijf altijd bij je kind, ook al heeft hij zo’n vest om. Laat je kind ook eens voelen hoe het is zonder drijfhulpmiddel, zodat ze weten dat ze niet altijd blijven drijven. Anders raken ze eraan gewend.”
Dus..?
Zolang je goed oplet (zoals je dat ook met zwembandjes zou doen), kunnen puddle jumpers een prima alternatief zijn voor je zwemavonturen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.