Veerkracht, zelfvertrouwen, minder angst, meer probleemoplossend vermogen en betere sociale vaardigheden… Dat gun je elk kind, toch? Dan moet je je kind het alleen ook gunnen om risicovol te spelen.
Lees verder onder de advertentie
Krijg je meteen pijn in je buik bij het idee dat je kind iets potentieel gevaarlijks doet? Je bent niet de enige. Wetenschappers bevelen namelijk aan om kinderen wat losser te laten, omdat risicovol spel juist heel belangrijk is voor een gezonde fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling, zo valt te lezen in het AD. Daar hebben kinderen dus ook zeker wat aan op latere leeftijd.
Lees verder onder de advertentie
Risicovol maar niet onverantwoord
Natúúrlijk moet het niet onverantwoord worden en zal je per leeftijd moeten bekijken wat verstandig is en wat niet. Maar kinderen niet buiten laten spelen, niet op klimrekken of in bomen laten klimmen, uit angst dat hen iets zal gebeuren, schaadt hen echt in hun ontwikkeling, zien onderzoekers. Risicovol spelen is nodig om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals ruimtelijk inzicht en coördinatie, maar ook zelfvertrouwen.
Oké, maar hoe pak je zoiets aan? Je bent natuurlijk ook niet voor de lol angstig dat je kind iets overkomt, daar kan je weinig aan doen. En je bent zeker niet de enige. De onderzoekers zouden graag zien dat er onlinetrainingsmethoden komen voor ouders en opvoeders om hen de voordelen te laten zien van risicovol spelen.
Projecteer je eigen angst niet
Ook opvoedcoach Sophia van Splunteren drukt ouders op het hart: draag je eigen angsten niet over op je kinderen. Zij helpt ouders in haar masterclasses hun kind opvoeden, én zichzelf op te voeden tot betere ouders. Want dat gaat altijd samen, zo stelt Sophia. Ook psycholoog Aliza Pressman heeft een kijk op een veelgemaakte fout bij het opvoeden, dat is volgens haar namelijk dit.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).