Romy Boomsma is open op Instagram over hoe het met haar gezondheid gaat. Ze twijfelde of ze haar verhaal wilde delen, maar doet het toch. Al is het maar om andere vrouwen te waarschuwen.
“Ik hoop, door mijn verhaal te delen, dat iemand de oproep voor het bevolkingsonderzoek uit de keukenla vist en er nog op tijd bij is.”
Vorig jaar werd Romy 30: dan krijgt iedere vrouw een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken. Ze is moeder van drie kinderen: dochter Bobby Jo, zoon Mozes en dochter Juniper. Omdat ze geen klachten had, liet Romy de brief voor het baarmoederhalskankeronderzoek gewoon liggen. Toen ze op Instagram een verhaal las over baarmoederhalskanker zonder enige klachten, besloot ze toch naar de huisarts te gaan. En ook haar uitslag was niet wat het had moeten zijn.
Lees verder onder de advertentie
Te lang wachten
“De gynaecoloog daar vermoedde op het zicht dat het niets ernstigs zou zijn en dat het ging om licht afwijkende cellen, wat ook uit mijn uitstrijkje naar voren was gekomen. Ze nam een biopt af en twee weken later werd ik gebeld met de uitslag daarvan: het ging toch om een voorstadium van baarmoederhalskanker.”
Lees verder onder de advertentie
Inmiddels heeft ze een behandeling ondergaan, een lisexcisie. Tijdens een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond waar de onrustige cellen zijn gevonden. Romy: “Hopelijk is alles schoon nu en is er verder geen behandeling nodig, die uitslag krijg ik over twee weken. Maar misschien, door mijn verhaal nu te delen, wordt de oproep van het bevolkingsonderzoek uit een keukenla gevist of opnieuw aangevraagd waardoor iemand anders er ook op tijd bij is. Ben je nog geen 30 dan zou ik met de kennis die ik nu heb altijd voor die tijd op eigen initiatief een uitstrijkje aanvragen. Want ook zonder klachten kan je een voorstadium van baarmoederhalskanker blijken te hebben en er op tijd bij zijn kan alle verschil uitmaken. Zie je op tegen het laten maken van een uitstrijkje dan kan je ook een zelfafnametest aanvragen. Als er dan iets afwijkends wordt gevonden kan je alsnog worden doorverwezen voor verder onderzoek maar in de meeste gevallen is de uitslag gewoon goed gelukkig.”
Wat ontzettend vervelend en naar voor haar en haar gezin, we wensen haar alle sterkte toe en duimen mee voor een positieve uitslag.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.