Rotterdamse politie krijgt tips van moeders om straatintimidatie aan te pakken

Illustratie bij: Rotterdamse politie krijgt tips van moeders om straatintimidatie aan te pakken
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Uit een onderzoek van het CBS (2021) blijkt dat zo’n 77% van vrouwen in de leeftijd 15-25 ooit te maken krijgt met straatintimidatie. Reden voor de Rotterdamse de politie om hulp in te schakelen. En wie kan dat nou beter dan… juist moeders.

Lees verder onder de advertentie

Het project – dat de naam Onwijze Moeders krijgt – helpt bij het aanpakken van problemen zoals straatintimidatie, sexting en drugsoverlast en ontstond ruim tien jaar geleden in Rotterdam-Delfshaven. De aanleiding van het project? Veel jeugdoverlast. Wijkagent Thomas Schippers sloeg de handen ineen met een aantal moeders en gaf samen met hen speciale voorlichtingsbijeenkomsten. Weer andere moeders uit de wijk hoorden over de problemen en wilden ook helpen. Met succes.

Lees verder onder de advertentie

Advies

De overlast verminderde, waarover Wijkagent Thomas Schippers het volgende zegt: “De moeders spraken hun kinderen veel gerichter aan op hun gedrag. Voorheen dachten ze dat hun kinderen ‘dat soort dingen’ niet deden.”

Lees verder onder de advertentie

Tijdens bijeenkomsten met moeders luisteren wijkagent Thomas Schippers, een jongerenwerker en een medewerker van het Openbaar Ministerie naar iedereen die haar verhaal en problemen wil delen. De moeders krijgen op hun beurt weer advies over wat zij kunnen doen tegen straatintimidatie. Voor zichzelf én voor hun zoons en dochters.

Lees ook: ‘Moeders hebben altíjd hulp nodig, ook als de kinderen ouder zijn’

Lees verder onder de advertentie

In gesprek

De moeders leren daarnaast ook signalen herkennen wanneer hun eigen kind misschien is betrokken bij twijfelachtige zaken. “Zo heb ik in het verleden weleens een ponypack – een zakje met drugs – meegenomen naar een bijeenkomst”, vertelt Schippers. “Een van de moeders vertelde dat ze zoiets ook in de was van haar zoon was tegengekomen. Ze wist eerst niet wat het was. Dan kun je daar met elkaar over praten.”

Lees verder onder de advertentie

Voor de politie zijn de moeders in de wijk een tweede (derde, vierde, enz.) paar oren en ogen in de wijk. Schippers: “Meestal komen ze pas na een bijeenkomst langs of melden ze zaken later via de telefoon. De moeders zijn bang om zelf een doelwit te worden. Daarom is het belangrijk dat we het vertrouwen winnen.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Lees verder onder de advertentie

Bron: AD

Meest bekeken