Mama’s, papa’s en iedereen met kleine kindjes opgelet: het RS-virus is weer volop aanwezig in Nederland. Deze geniepige griep zorgt voor overvolle ziekenhuizen, overuren bij artsen en heel wat slapeloze nachten. Wat is dit virus en wat kun je doen om je kleine spruit te beschermen?
Lees verder onder de advertentie
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus – voluit Respiratoir Syncytieel-virus – is een luchtweginfectie die vooral baby’s en jonge kinderen treft. Bij de meeste mensen blijft het bij een onschuldige verkoudheid, maar bij de allerkleinsten kan het serieuze ademhalingsproblemen veroorzaken. Denk aan piepende ademhaling, veel slijm en een benauwd kleintje dat snel moe wordt. Dat maakt het RS-virus gevaarlijk voor baby’s.
Lees verder onder de advertentie
Overvolle kinder-ic’s
De piek van het RS-virus is dit jaar later dan voorgaande jaren en heeft ziekenhuizen overvol gemaakt. Kinderartsen rennen van hot naar her, omdat er simpelweg niet genoeg plek is. Alle kinder-ic’s in Nederland zitten tjokvol. Sommige kindjes worden zelfs naar ziekenhuizen in Duitsland overgebracht, omdat er hier geen bed meer te vinden is. Wat betekent dit? Operaties worden uitgesteld en ouders moeten soms uren rijden om bij hun zieke kleintje te kunnen zijn.
Elk jaar moet ongeveer één op de honderd baby’s met RS-virus worden opgenomen. Van hen belandt één op de duizend op de intensive care – dat zijn zo’n 150 tot 200 baby’s. Dit jaar lijkt het virus extra heftig te zijn, met vooral baby’s in het noorden van het land die ernstig ziek worden en op de ic belanden.
Lees verder onder de advertentie
Kan ik mijn baby beschermen?
Gelukkig kun je zelf ook wat doen om de kans op een infectie te verkleinen. Hier een paar tips:
Was die handjes! Vooral na het buitenspelen of als je verkouden bent.
Hoesten en niezen in je elleboog. Zo voorkom je verspreiding.
Even geen kraamvisite als je ziek bent. Neem het zekere voor het onzekere, stel het uit tot je beter bent.
En er is nog meer goed nieuws: er is een speciaal vaccin ontwikkeld dat baby’s kan beschermen tegen het RS-virus. Het werkt als een beschermend schild dat je baby een hele winter lang veilig houdt. Vanaf dit najaar wordt dit prikje breed beschikbaar, dus helaas hebben we er nu nog even niks aan. Maar wie weet behoren volle ziekenhuizen door RS-virus dan snel tot het verleden.
De meeste klachten van het RS-virus zijn gelukkig mild, zoals een verkoudheidje of wat hoesten. Maar let extra goed op als je baby:
Moeite heeft met ademhalen of een piepende ademhaling heeft.
Benauwd is of moeite heeft met drinken.
Koorts heeft die maar niet weggaat.
Er erg suf of zwak uitziet.
Bij twijfel: bel altijd de huisarts of het ziekenhuis. Je kunt beter een keer te veel langsgaan dan een keer te weinig.
Houd vol, mama’s en papa’s, en geef je kleintjes een extra knuffel. Met een beetje geduld, wat handhygiëne en hopelijk binnenkort dat wonderprikje, komen we deze RS-periode weer door. En voor nu: blijf vooral lekker thuis met je baby en geniet van de kleine momenten – voor je het weet is de winter weer voorbij.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
Als je de vieze was in de droger doet of je baby in de supermarkt vergeet, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Angelina (30) dacht dat ze alles in huis had voor haar droombaan: ervaring, ambitie en een ijzersterke motivatie. Maar tijdens het sollicitatiegesprek kreeg ze een vraag die haar totaal overrompelde: of ze een kinderwens had.