Ruim helft van de zwangeren heeft geldzorgen: deze kostenpost blijkt de grootste stressfactor

17.10.2024 11:50
kinderen kosten veel geld Beeld: Getty Images

Ben je in verwachting en maak je je zorgen over de kosten? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van 24Baby en Stichting Babyspullen blijkt dat ruim de helft van de zwangere vrouwen en jonge moeders zich zorgen maakt over geld tijdens de zwangerschap en dat blijkt een verontrustend probleem.

Bijna de helft van de moeders die deelnam aan het onderzoek noemt de torenhoge kosten van kinderopvang als grootste stressfactor. Maar liefst 35 procent geeft toe dat ze het aan het eind van de maand soms of meestal niet redt.

Sparen op luiers en borstvoeding

Voor veel aanstaande moeder pakken de kosten hoger uit dan verwacht. Een kwart van de moeders was verrast door hoeveel geld er opgaat aan de komst van een kleintje. Om de kosten een beetje binnen de perken te houden, besparen veel moeders vooral op luiers (68 procent), kleding (37 procent) en melkpoeder door langer borstvoeding te geven (22 procent).

Lees ook: Deze ouders krijgen tot wel 1000 euro meer kinderopvangtoeslag in 2025

Negatieve invloed op ontwikkeling

Kamp je met geldzorgen, dan sta je er niet alleen voor. Ruim 65 procent van de moeders krijgt hulp van familie of vrienden, zowel financieel als met spullen. Toch is er voor veel gezinnen die op of onder de armoedegrens leven nog veel te doen, benadrukt Mary Kearney, directeur van Stichting Babyspullen. En ook op het platform 24Baby is geldstress een veelbesproken onderwerp, aldus Micky Postma van 24Baby. ‘’Dit onderzoek laat zien dat geldzorgen tijdens en na de zwangerschap een veelvoorkomend probleem zijn, waar wij ons zorgen over maken. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal”, vult Kearney aan. “En armoedestress tijdens de zwangerschap kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je kindje.” Verontrustend dus.

Een warme start

Iedere dag worden 35 baby’s in Nederland in armoede geboren. Om ervoor te zorgen dat alle baby’s een fijne start krijgen, biedt Stichting Babyspullen babystartpakketten aan voor gezinnen in nood. Op Wereldarmoededag (17 oktober) trapt de stichting de campagne ‘Een warme start’ af, waarbij ze geld inzamelen voor kruiken, dekens en andere onmisbare spullen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.