Kennis- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid Rutgers stapt naar de rechter vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over de Week van de Lentekriebels. De organisatie richt zich met het kort geding op de ultraconservatieve katholieke stichting Civitas Christiana, die volgens Rutgers doelbewust leugens verspreidt.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Rutgers gebruikt Civitas Christiana verdraaide citaten, uit hun context gehaalde lesmateriaal en misleidende beelden. Daarmee wordt volgens Rutgers angst gezaaid onder ouders, terwijl het programma juist is bedoeld om kinderen op een veilige en leeftijdsgepaste manier te leren over relaties, seksualiteit, grenzen en gevoelens. “De afgelopen drie jaar komt Civitas voor aanvang van de Week van de Lentekriebels steevast met leugens en desinformatie naar buiten”, stelt Rutgers. Het is nu tijd om aan de bel te trekken en een streep te trekken.
Lees verder onder de advertentie
Rutgers’ kort geding
Rutgers-directeur Ton Coenen spreekt van “bewuste desinformatie” die scholen en leerkrachten beschadigt. “Het zorgt voor bedreigingen, spanningen en het ondermijnt goed onderwijs”, stelt hij. Rutgers wil dat de stichting stopt met het verspreiden van desinformatie en spant daarom een kort geding aan. In het kort geding eist het kenniscentrum een rectificatie over haar uitingen over de Week van de Lentekriebels. Civitas heeft tot vanmiddag 13:00 uur om vrijwillig aan dit verzoek te voldoen.
“Iedereen heeft eigen perspectieven en normen en waarden, dat is een groot goed in een vrije democratie”, zegt Luc Lauwers, adjunct-directeur bij Rutgers. “Maar bij leugens en laster trekken we een grens. De leugens van Civitas zijn gevaarlijk en moeten stoppen.”
Zwartboek lentekriebels
Civitas heeft dit jaar zelfs een zwartboek opgesteld. In het e-book kun je volgens Gezin in Gevaar de “harde feiten” lezen over het seksualiserende onderwijs van Rutgers. Van kinderzelfbevrediging tot transgenderindoctrinatie en van het bekijken van (elkaars) geslachtsdelen tot het leren gebruiken van seksueel stimulerende voorwerpen.
Lees verder onder de advertentie
De Week van de Lentekriebels is al sinds 2006 een jaarlijks terugkerend lesprogramma voor het basisonderwijs. Rutgers benadrukt dat de inhoud altijd is afgestemd op de leeftijd van de leerlingen en dat ouders vooraf inzicht krijgen in het lesmateriaal. Scholen kunnen hier vrijwillig aan meedoen, het is geen verplicht onderdeel.
Lees ook: leidt de Week van de Lentekriebels tot seksualisering? Onderzoeksprogramma Pointer zocht het uit.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag