TikTok, YouTube, Instagram, Snapchat… Kinderen zijn online en niet zo’n beetje ook. Zelfs de allerkleinsten swipen soepeler dan wij ooit een Nokia-menu door kwamen. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze veilig blijven in die digitale jungle? Daar draait Safer Internet Day om.
Lees verder onder de advertentie
Wat is Safer Internet Day?
Safer Internet Day is een wereldwijde dag die draait om bewustwording en educatie over online veiligheid. Ieder jaar, op de tweede dinsdag van februari, wordt wereldwijd aandacht besteed aan cyberveiligheid, privacy en een positief online klimaat. Denk aan thema’s als online pesten, schermtijd, privacy-instellingen en het herkennen van fake news.
Het idee is simpel: kinderen, ouders, scholen en bedrijven werken samen om het internet een veiligere plek te maken. En dat is hard nodig, want het internet groeit sneller dan wij “zet die iPad uit” kunnen zeggen.
Waarom is dit belangrijk voor ouders?
Laten we eerlijk zijn: onze kids weten vaak meer over social media dan wij. Maar dat betekent niet dat ze zich bewust zijn van de gevaren. Cyberpesten, ongepaste content en online oplichting zijn voor hen net zo reëel als voor ons. En wist je dat kinderen steeds jonger in aanraking komen met schadelijke beelden en fake news?
Lees verder onder de advertentie
Juist daarom is Safer Internet Day hét moment om: ✅ Met je kind te praten over online gedrag (zonder meteen de politieagent uit te hangen). ✅ Privacy-instellingen en wachtwoorden te checken (ja, ook op die oude YouTube Kids-account). ✅ Grenzen te stellen aan schermtijd en content (hint: Netflix Kids is niet waterdicht). ✅ Te leren over digitale veiligheid – want eerlijk, ook wij kunnen soms nog wat bijspijkeren.
Een veilig internet begint bij ons ouders
We kunnen als ouders het internet niet ineens 100 procent veilig maken en onze kinderen voor alles behoeden, maar we kunnen wél bewustere keuzes maken. Door zelf het goede voorbeeld te geven en open gesprekken te voeren, helpen we onze kinderen om slimme en veilige digitale gebruikers te worden.
Lees verder onder de advertentie
Dus, pak die kans: vraag je kind hoe het online gaat, check samen de instellingen en laat zien dat je interesse hebt in hun digitale wereld. Want hoe veiliger zij online zijn, hoe geruster wij kunnen slapen.
Om ouders op weg te helpen door the digital jungle, schrijven Marjolein en Martine van het bedrijf ChatLicense elke maand een column over veilig omgaan met internet, smartphones en sociale media. Hier lees je hun columns met lezersvragen terug. Doe er je voordeel mee!
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.