Actrice Sanne Vogel heeft dyslexie. En omdat haar berichten niet altijd foutloos zijn, krijgt ze regelmatig ‘de taalpolitie’ op haar dak. Op Instagram roept ze op: ‘Volg geen dyslect als je je vingers niet kan beheersen om digitale tikken uit te delen.’
Lees verder onder de advertentie
“Lang leve de afwijkende hersenen!” aldus de actrice.
Minder slim
“Als kind dacht ik dat ik minder slim was dan anderen”, begint Sanne Vogel haar bericht. “Ik was alleen maar toneelstukken aan het maken, deed niks aan school.” Op haar zestiende verruilde ze school voor het theater. Acht jaar later, toen ze meedeed aan Wie is de Mol, ontdekte Sanne dat ze dyslexie heeft. “Ik had mijn test te langzaam ingevuld. Ik lees langzaam. Dat ik dyslectisch had, dat vermoede ik wel.”
Lees verder onder de advertentie
Gelukkiger mens
Sanne werd gevraagd voor ‘Pavlov – waarom ben ik zo’, een wetenschappelijk programma over de achtergrond van haar talent. “Hij wilde dat ik een IQ test ging doen, dat wilde ik niet, want straks kon heel Nederland zien dat ik dom was. Hij beloofde het alleen uit te zenden als de uitslag oké was.” En wat bleek? Sanne is heeft inderdaad dyslexie én is hoogbegaafd. Ook was haar zelfbeeld volgens het onderzoek ‘schrikbarend laag’. Sindsdien is er een hoop veranderd. “Ik kon met mijn zelfbeeld aan de slag omdat ik snapte wat er in mijn hoofd gebeurde. Het heeft me een gelukkiger mens gemaakt.”
Dat Sanne’s Instagram-berichten niet altijd foutloos zijn, krijgt ze regelmatig te horen. “Autocorrectie neemt de boel over en mijn hersenen zien niet meteen dat er iets niet klopt. Sommige hersenen werken anders dan het gemiddelde, dat betekent niet dat die hersenen minder zijn”, schrijft ze. “Ik maak me zorgen over jonge mensen met dyslexie die in een maatschappij opgroeien waar mensen ze online constant moeten wijzen op iets wat ze niet kunnen. Ik hoop dat de taalpolitie ze met rust laat.” Tot slot benadrukt ze: “Volg geen dyslect als je je vingers niet kan beheersen om digitale tikken uit te delen.”
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.