’s Avonds laat met één oog je telefoon turen, gevangen in een eindeloze scroll door sociale media of een leuk gesprek met een vriendin? Het lijkt een onschuldige gewoonte, maar wat doet dit eigenlijk met onze slaap?
Lees verder onder de advertentie
Nieuw onderzoek onthult dat jongeren en jongvolwassenen vaak worstelen met langzaam in slaap vallen en zich vermoeid voelen bij het ontwaken. Bijna als een gewoonte, checkt maar liefst 97 procent van hen nog snel zijn of haar telefoon in bed. Toch blijkt het vooral te draaien om wat ze op dat scherm doen, dat hun slaap beïnvloedt.
Lees verder onder de advertentie
Slaapproblemen
Het is geen geheim dat jongeren al lang kampen met slaapproblemen. Volgens expert Merritt van Emma Sleep zijn jongeren ’s nachts actiever in een wereld die op ochtendmensen is gericht. Hierdoor slapen ze vaak maar kort, zo’n vijf à zes uur, omdat ze zich niet slaperig voelen wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Het is dan ook geen verrassing dat ze vaak moe ontwaken. Bovendien maakt bijna de helft van de jongvolwassenen zich in bed zorgen over de toekomst, wat hun vermogen om ontspannen in slaap te vallen bemoeilijkt.
Hoewel bijna alle jongeren en jongvolwassenen hun telefoon gebruiken voordat ze gaan slapen, blijkt de impact hiervan minder eenduidig dan gedacht. Merritt legt uit: “Het hangt sterk af van wat je precies doet op je telefoon vlak voor het slapengaan. Ontspannende activiteiten, zoals praten met dierbaren of luisteren naar een luisterboek, hebben geen negatieve invloed en kunnen zelfs je slaapkwaliteit verbeteren.
Aan de andere kant zullen stimulerende of stressvolle activiteiten zoals je werkmail checken of doomscrollen je stressniveau verhogen en de natuurlijke afbouwprocessen van je lichaam remmen.” Zelfs social media gebruik is dubbelzinnig: “De psychologische impact hangt grotendeels af van hoe en met wie je in contact komt.”
Hoe kunnen nachtelijke avonturiers dit veranderen? Het begint met een nieuwe kijk op slaapkwaliteit. Zet slaap op de prioriteitenlijst, maar laat het niet alles domineren. Blijf overdag in beweging, creëer een vaste avondroutine voor het slapengaan en gun jezelf wat ontspanningstijd voordat je naar bed gaat.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag