Schokkend nieuws: één op de vijf Nederlandse scholen scoort onvoldoende op leesvaardigheid. Het leesniveau van kinderen is lager dan ooit, en dat is helaas geen fabeltje.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger ploeterden we nog met AVI-boekjes en las je minstens één keer per jaar Kruistocht in spijkerbroek (of je wilde of niet). Nu wordt lezen regelmatig ingeruild voor swipen, scrollen en YouTube-filmpjes. Want ja, een video van vijf minuten is “makkelijker” dan een boek van honderd pagina’s. Maar dat gemak is dus een groot probleem. Jongeren leren minder woorden, ontwikkelen minder tekstbegrip en raken vooral gewend aan snelle prikkels. En laat school nou net niet zo flitsend zijn als TikTok.
Lees verder onder de advertentie
Uit het nieuwste rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat veel scholen falen in het bijbrengen van basisleesvaardigheden, zo meldt de Telegraaf. Een op de vijf scholen kreeg een onvoldoende, en leerlingen in het voortgezet onderwijs lezen slechter dan op de basisschool. Een zorgwekkende trend.
Leesvaardigheid in gevaar
De Onderwijsinspectie luidt de noodklok: het leesniveau van Nederlandse leerlingen is schrikbarend laag. Vooral in het voortgezet onderwijs is de achteruitgang merkbaar. Leerlingen hebben moeite met begrijpend lezen, wat hun prestaties in alle vakken beïnvloedt.
Verschillende factoren dragen bij aan deze neerwaartse spiraal. De afname van leestijd, de opkomst van digitale media en een gebrek aan leesbevordering op scholen spelen een rol. Daarnaast is er een tekort aan gekwalificeerde leraren die leesonderwijs effectief kunnen geven.
Gevolgen voor de toekomst
Een laag leesniveau heeft natuurlijk gevolgen. Het beperkt de kansen van leerlingen op de arbeidsmarkt en beïnvloedt hun vermogen om deel te nemen aan de samenleving. Bovendien kan het leiden tot een vicieuze cirkel van achterstand en lage zelfwaardering.
Het is daarom volgens de Onderwijsinspectie van belang om leesvaardigheid weer prioriteit te geven in het onderwijs. Scholen moeten investeren in effectieve leesprogramma’s en leraren moeten worden ondersteund met training en middelen. Ouders kunnen thuis een leesvriendelijke omgeving creëren en samen met hun kinderen lezen, hoe je dat doet? Met deze tips help je je kind een handje
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.