Maar liefst 100 middelbare scholen in Nederland willen een landelijk verbod op energiedrank voor minderjarigen. Docenten en schoolleiders schrikken soms van het effect van de drankjes op hun leerlingen.
Lees verder onder de advertentie
Op veel scholen geldt al een verbod. Een landelijk verbod zou een stap verder gaan en daar pleiten ook veel kinderartsen voor. RTL Nieuws deed een rondgang onder scholen en sprak schoolleider Petra Kok van PVO in Amsterdam. Op haar school wordt streng gehandhaafd en dat is niet zonder reden: “Ik zie ze stuiteren door de gangen”, vertelt ze. “We hadden een leerling die energiedrank per tray kocht en in zijn kluisje zette om uit te delen. Die jongens zijn daarna niet te houden.”
Lees verder onder de advertentie
Verbod op energiedrank voor minderjarigen
Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 82% van de middelbare scholen die zij spraken, de drankjes liever kwijt dan rijk is. 93% omdat het ongezond is en 86% omdat het negatieve effecten heeft op het gedrag van de jongeren. Waarom een verbod op school niet genoeg is? Een landelijk verbod zou het handhaven een stuk makkelijker maken én zo voorkom je dat de jongeren het stiekem buiten de school drinken, bijvoorbeeld in de pauze.
Lees verder onder de advertentie
Wat is er zo slecht aan?
In de meeste blikjes energiedrank zit zo’n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in een glas cola. Kinderartsen pleitten al voor een landelijk verbod, omdat zij in de praktijk kinderen en jongeren tegenkomen die in het ziekenhuis belanden door de drankjes. Als minderjarigen teveel energiedrankjes drinken, kan dat zorgen voor slapeloosheid, angstklachten, maagdarmproblematiek of nog erger: hartritmestoornissen of een hartstilstand. Of dat landelijke verbod er echt komt? Voorlopig in ieder geval niet, we zullen moeten wachten op het nieuwe kabinet om hierover te beslissen.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]