Geen gehaast meer voor de zwemles en geen gedoe met privélessen; klinkt als een droom die werkelijkheid kan worden. Er is namelijk een interessant rapport verschenen over de mogelijke comeback van schoolzwemmen en alles wat daarbij komt kijken.
Lees verder onder de advertentie
Het rapport, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werpt licht op de kosten van het herintroduceren van schoolzwemmen. Het prijskaartje? Maar liefst 212 miljoen euro per jaar. Met dit bedrag zouden alle basisschoolleerlingen vanaf groep 1 zwemlessen kunnen krijgen tot ze hun diploma’s A, B en C behalen.
Het onderzoek onderstreept ook dat schoolzwemmen ouders een flinke tijdsbesparing kan opleveren, ruim een half miljard euro waard. Bovendien zou je geld kunnen besparen doordat je kleintjes geen extra particuliere zwemlessen meer nodig hebben, wat een mogelijke besparing van maximaal 177 miljoen euro inhoudt.
Lees verder onder de advertentie
Terug in de tijd
In 1985 werd schoolzwemmen afgeschaft, en sindsdien bepalen scholen zelf of ze het aanbieden. In 1990 bood nog 90 procent van de scholen zwemlessen aan, maar in 2021 was dat slechts 26 procent. Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is in de afgelopen jaren snel gestegen, van 6 procent in 2018 naar 13 procent in 2022.
De onderzoekers noemen deze stijging zorgwekkend en benadrukken het belang van een zwemdiploma, gezien het grote aantal (open) wateren in Nederland. Het lijkt erop dat schoolzwemmen niet alleen een duik in het verleden kan zijn, maar ook een sprong naar een handiger en kostenefficiënter heden.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.